Actualitat

Parlem de natura amb 5 entitats de voluntariat ambiental

Al llarg de la tardor 2021, des de l’àrea de Voluntariat Ambiental de la XCN, vam organitzar un cicle de xerrades en línia i en directe, a través d’Instagram Live. A continuació, us fem un resum de les diferents converses que hem tingut per apropar-nos a conèixer més a fons algunes entitats actives per la millora ambiental i la implicació ciutadana de l’entorn de Barcelona.

DEPANA cerca relleu generacional per augmentar l’impacte de les seves accions

DEPANA és una de les entitats ambientals més antigues de Catalunya, lluita per defensar el patrimoni natural des del 1976. Alonso Pallí, membre de la junta directiva de l’entitat, ens explica la filosofia de DEPANA, de concepció global i d’actuació local en l’àmbit català, fan incidència en el dret de gaudir d’un medi natural saludable, de viure en un territori divers i sostenible.

Recupera l’entrevista aquí per saber més sobre DEPANA. Quins àmbits treballen? Quins són els seus punts forts i punts febles? Quin paper hi juga el voluntariat?

L’important d’una recollida de residus a la platja és recopilar dades per entendre i resoldre el problema de la brossa marina

Surfrider neix al 1999 amb grup de surfistes activistes que van sentir la necessitat de protegir allò que tant els fa gaudir, les onades. Actualment, és una entitat ambiental que lluita per preservar les onades, l’oceà i les platges. Té grups locals arreu del planeta, i hem parlat amb una voluntària del grup de Barcelona, Cintia Gisele.

Neteges de platges, sensibilització ambiental, participació ciutadana, estudis sobre contaminació per plàstics i properament educació ambiental en escoles. Per conèixer més els seus projectes pots recuperar l’entrevista aquí

Enverdir zones urbanes per millorar la biodiversitat de l’entorn urbà

Eskocells és un grup de persones que s’organitzen per enverdir zones públiques desaprofitades, com els escocells, el forat que envolta els arbres a les ciutats. Liz Castro, una de les persones implicades en la millora d’aquests espais, explica que els escocells sovint es veuen bruts de burilles, excrements de gossos i altres deixalles. “És molt trist no aprofitar aquests espais que podrien ser jardins urbans que pertanyen a tota la comunitat” – comparteix – “comencem a plantar i millorar la terra que hi ha als escocells i d’aquesta manera afegim comunitat, verd, oxigen i connexió amb els nens i nenes”. 

T’agradaria plantar a l’escocell de davant de casa teva? Com pots formar part d’Eskocells? Com s’organitzen? Podríem viure en una ciutat comestible? Recupera l’entrevista aquí per descobrir tot això i més d’Eskocells.

Recerca, conservació i difusió del coneixement de les fonts per fomentar l’ús responsable

Fes Fonts Fent Fonting és una associació que fa divulgació, conservació i millora de les fonts naturals de Collserola. El seu fundador, Marcel Oliveres, ens explica que quan va començar a entrenar-se pels camins de Collserola trobava moltes fonts naturals i això el va fer interessar per saber-ne més d’aquestes. Al 2012, va crear l’associació juntament amb altres persones interessades a conservar aquests espais.

Busquen fonts natural i fan actuacions per conservar i afavorir tant la biodiversitat de l’entorn com el patrimoni arquitectònic i cultural que representen. Recupera l’entrevista a Marcel Oliveres aquí.

Formar-se i informar-se del món animal i el medi ambient

Animal Latitude és una associació que va començar fa 11 anys amb la intenció de ser un espai on la gent interessada a conèixer millor el món animal, sobretot centrat en el medi ambient, pogués formar-se i informar-se de la mà d’entitats i experts. L’Àngela Olvera, voluntària de l’entitat, ens explica que està formada per perfils molt diferents i això enriqueix els projectes, “en comú, tenim les ganes d’aprendre o d’ajudar a gent que potser els hi és més difícil d’arribar a conèixer la natura” – comparteix.

Quins projectes tenen actualment? Connexió entre natura i art? Com pots implicar-te? Per saber més de l’entitat, pots recuperar l’entrevista aquí.

Aquestes i altres entitats es poden trobar al mapa d’entitats del web de Voluntariat Ambiental, així com les seves xarxes socials i informació de contacte, per tota aquella persona interessada en implicar-se pel medi ambient.

Aquesta acció ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona.