Les veus del territori
Llancem #LesVeusDelTerritori, una campanya que vol donar veu a aquelles persones que, dia a dia, treballen per cuidar i protegir els nostres ecosistemes. Catalunya es troba en la regió Mediterrània, una regió clau en termes de biodiversitat, però també molt vulnerable als efectes del canvi climàtic, com hem vist darrerament. Aquesta campanya posa de manifest la importància d’una gestió responsable del territori, que permeti equilibrar la protecció de la natura amb l’activitat humana.
Una manera de viure el territori a l’empara de les polítiques ambientals europees i que necessita una administració eficaç que vetlli per aquest objectiu. Catalunya encara té molt camí per recórrer, i només transitant-lo de manera col·lectiva es podrà afrontar aquest repte amb èxit.
L’emergència per frenar la degradació del patrimoni natural i la pèrdua creixent de la biodiversitat al territori català és cada vegada més urgent: en els darrers 20 anys, les poblacions de fauna han tingut una davallada mitjana del 24%. Aquesta situació s’agreuja amb els efectes del canvi climàtic, arribant a una situació insostenible, i posant en risc la provisió de les funcions dels ecosistemes i dels seus serveis bàsics.
Per revertir aquesta situació i mantenir la biodiversitat, s’han d’implementar mesures urgents com la restauració d’ecosistemes, l’ús de solucions basades en la natura i la gestió activa dels territoris protegits. Aquestes accions són essencials per garantir la resiliència dels ecosistemes i la continuïtat dels serveis que proporcionen.
A Catalunya, per deixar enrere els dèficits crònics en matèria de conservació del medi natural i la seva biodiversitat, cal avançar en 4 pilars fonamentals:
- la urgent posada en marxa de l’Agència de la Natura, per garantir una governança i unes competències clares i efectives;
- el desplegament efectiu de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que marca objectius a assolir per a l’any 2030, alineats amb els mandats mundials i de la Unió Europea;
- l’execució del Fons de Patrimoni Natural, indispensable per disposar dels fons econòmics necessaris per desplegar accions de protecció, gestió i restauració del medi natural;
- i l’impuls de la nova Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat, necessària per actualitzar l’obsoleta Llei d’espais naturals de 1985 i per assegurar una correcta governança i mesures adequades de foment de la conservació de la natura.
Mira la notícia per saber-ne més.
Segueix-nos a Twitter, Instagram i LinkedIn per no perdre’t els propers vídeos!
|