Teniu alguna finca o espai en custòdia i no apareix en el nostre inventari? Feu-nos arribar la informació i l’incorporarem!
Teniu alguna finca o espai en custòdia i no apareix en el nostre inventari? Feu-nos arribar la informació i l’incorporarem!

Teniu alguna finca o espai en custòdia i no apareix en el nostre inventari? Feu-nos arribar la informació i l’incorporarem!

Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura estem elaborant el IX Inventari de custòdia 2021, on es farà un recull de les entitats de custòdia i les seves iniciatives. Si ja heu rebut un correu-e nostre on us demanem informació de les vostres iniciatives, ja no cal que feu cas d’aquesta crida.

QUÈ ÉS L’INVENTARI?

L’inventari és un informe que vol donar visibilitat a les entitats i els seus projectes de custòdia.

El darrer inventari que vam realitzar (2019) vam recollir 700 iniciatives de custòdia promogudes per 63 entitats. Podeu consultar-ne els resultats a l’Informe de l’inventari 2019.

Amb la informació recopilada també elaborem un visor web de l’inventari, on es mostren les iniciatives de custòdia i les entitats en un mapa interactiu i es poden visualitzar estadístiques sobre les iniciatives de custòdia i les entitats en format gràfic. A més, també es publiquen les dades bàsiques de l’entitat i les iniciatives de custòdia.

QUIN TIPUS D’INFORMACIÓ ESTEM RECOPILANT?

Per elaborar l’inventari necessitem dades dels vostres acords, que les recopilem a través d’un formulari. Si sou una entitat (associació, fundació, ajuntament, consorci o altres) i dueu a terme iniciatives de custòdia a una o més d’una finca, podeu facilitar-nos les dades d’aquestes que a 31/12/2021 estiguessin actives (amb contracte, conveni… vigent), tal com s’indica a continuació:

  • Contestant el següent formulari d’iniciatives de custòdia, on us demanem informació tècnica de la iniciativa. Cal omplir un formulari per a cada nova iniciativa
  • Enviant la cartografia adjunta (en format shp, mmz, dxf/dwg, o bé el pdf o les referències del cadastre) a l’Anna Macho (amacho@xcn.cat). En cas de no tenir la referència cadastral, podeu aconseguir-la a la Sede Electrónica del Catastro. Si no trobeu la referència, ens podeu remetre les coordenades i una descripció de la delimitació de la finca per a poder-vos aconseguir la cartografia i fer-vos el retorn. En cas que la iniciativa de custòdia no inclogui tota la finca, la cartografia ha de limitar-se a la part corresponent de la finca.

Amb la finalitat de facilitar la tasca d’omplir la informació que es demana al formulari sobre espècies protegides, des de la XCN hem elaborat 2 documents que us poden ajudar. Pensem que aquests documents també us poden ser molt útils en la vostra feina diària, per consultar ràpidament el grau de protecció o l’estat de conservació d’una espècie o un hàbitat, ja que el llistat és un recull, en un sol document, de multitud de legislació catalana, estatal i europea (i altra informació rellevant) referent a espècies i hàbitats. Si us interessa tenir accés a aquests documents, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

  • Llistat d’espècies i hàbitats d’interès presents a Catalunya
  • Espècies i hàbitats d’interès presents a Catalunya: consideracions del llistat i resum de la normativa estatal, autonòmica i local

Data límit de recollida de dades: 15 d’abril 

Si creieu que la vostra entitat està promovent una iniciativa de custòdia, però no n’esteu del tot segur, poseu-vos en contacte amb nosaltres i us assessorarem.

QUIN IMPACTE TÉ L’INVENTARI?

A més de visualitzar els vostres esforços, la participació en l’inventari contribuirà a legitimar la custòdia del territori com una estratègia de conservació i gestió del patrimoni natural enfront de l’administració i altres actors, així com a conèixer-ne l’abast i l’impacte a Catalunya.

A més, disposar de la cartografia de totes les iniciatives és imprescindible de cara a mostrar la informació, però també per a obtenir altres dades útils per a la conservació, a partir de bases cartogràfiques públiques, informació que us pot ser d’interès i que us compartirem (com hàbitats d’interès comunitari o superfície en Xarxa Natura 2000).

Teniu dubtes a l’hora d’omplir les dades i/o ara no disposeu del temps per a omplir els formularis? No sabeu com obtenir la cartografia? Feu-nos-ho saber i us ajudarem (contacteu amb l’Anna Macho a amacho@xcn.cat).

Moltes gràcies per a la vostra col·laboració,

 

Twitter @XCNatura

Youtube XCN

Xarxa per a la Conservació de la Natura
Seu social
C/ Sagrada Família 7. 08500 – Vic

Delegació
C/ Providència 42. 08024 – Barcelona
Tel. 93 886 61 35 – info@xcn.cat