Voluntaris i voluntàries ambientals: gràcies per les vostres mans que cuiden casa nostra, la natura
Potser un dia, passada la pandèmia, podrem gaudir d’un passeig pels últims reductes naturals de la Costa Brava, o d’una caminada per la desembocadura recuperada del riu Gaià. Espais naturals que han estat defensats i conservats gràcies a l’acció determinada i continuada de voluntaris i voluntàries ambientals que integren les entitats ambientals d’arreu de Catalunya.
A Catalunya actuen al voltant de 80 entitats de conservació de la natura, dedicades, en la seva diversitat, a la defensa i reivindicació de la natura, a la conservació dels recursos naturals i la custòdia del territori, a l’educació ambiental o la implicació de la societat en els diferents àmbits.
Ja sigui per mar, rius, boscos, muntanyes, ciutats, valls i camps agrícoles, les entitats treballen diàriament arreu del territori per implicar a les persones en la conservació de la natura i garantir unes polítiques que afavoreixin una relació sostenible entre el funcionament de les societats humanes i la resta d’hàbitats.
La majoria d’aquests col·lectius no podrien funcionar sense la dedicació voluntària de moltes persones, que dia a dia, aporten el seu coneixement, el seu temps i les seves mans per evitar la pèrdua de biodiversitat.
Gràcies a la dedicació, en la seva majoria voluntària, de totes les persones que integren aquestes entitats, avui dia podem gaudir d’una natura sana, sense la qual no tindríem aliments, ni salut, ni llars, perquè la natura és la font de la nostra vida. Tot i que encara queda molt camí per fer i la tasca dels voluntaris i voluntàries ambiental segueix sent indispensable.
Aquest vídeo és l’homenatge amb el que la Xarxa per a la Conservació de la Natura posem en valor la tasca dels voluntaris i voluntàries ambientals.
Seguim les vivències de cinc entitats actives al territori i el seu voluntariat. Veiem com, a partir de participar a una recollida de residus a un espai natural, la persona voluntària pren consciència de les diferents problemàtiques ambientals i les crisis ecològiques i climàtiques que ens afecten, es retroba amb altres persones amb les mateixes inquietuds i finalment s’empodera per passar a l’acció de forma col·lectiva per transformar el seu entorn, cuidant de la natura i també de les persones que en formen part.
Tot i els efectes de la pandèmia, el portal del voluntariat ambiental ha recollit aquest any 2020 més de 279 crides puntuals de les entitats. També s’hi poden trobar fins a 27 projectes de llarga durada per col·laborar al llarg de l’any.
Cada dilluns al Sol, les voluntàries de Garraf Coopera es reuneixen a l’Ortoll de Vilanova i la Geltrú per mantenir i millorar la biodiversitat i conservació de l’espai (eliminació de plantes invasores, senyalització de camins, plantar, reconstrucció de murs de pedra seca…).
Amb la implicació de la gent del territori, l’Associació Mediambiental la Sínia ha posat en marxa la Xarxa d’Observadors del riu Gaià, per tal d’enfortir el coneixement de les persones que habiten la Conca del riu Gaià sobre la fauna i flora que hi habita, i que prenguin part activa en la seva conservació.
Més de 4.000 persones arreu de Catalunya participen al Projecte Rius de l’Associació Hàbitats, avaluant l’estat ecològic del tram de riu més proper a casa seva dos cops l’any, fomentant així el coneixement sobre els ecosistemes fluvials i empoderant a les persones perquè actuïn en la seva millora.
Aquests i molts altres projectes es poden trobar a voluntariatambiental.cat
#DiaMundialVoluntariat / #VoluntariatAmbiental
@VolAmbiental
@XCNatura
|