Cicle de sortides “Endinsem-nos al territori” 2023
Cicle de sortides “Endinsem-nos al territori” 2023

Cicle de sortides “Endinsem-nos al territori” 2023

A Catalunya tenim més d’un centenar d’entitats ambientals que treballen activament per a la conservació i/o restauració d’espais naturals. Tot i l’elevada aportació que fan les seves accions per revertir la crisi climàtica i ecològica en la que ens trobem, la seva tasca té poca visibilitat.

Així doncs, hem organitzat un cicle de 5 sortides de camp on volem donar a conèixer els projectes que realitzen algunes d’aquestes entitats i quina contribució fan a la millora de la biodiversitat. A la vegada, volem que les sortides esdevinguin un espai on es puguin intercanviar coneixements entre els participants i les entitats implicades.

Al cicle hi trobareu sortides a espais repartits per la geografia catalana on es parlarà de diverses temàtiques: visitarem una experiència de silvopastura a les Gavarres; veurem exemples de projectes de conservació de la biodiversitat en espais agraris; visitarem un bosc madurs i coneixerem la seva aportació a la salut humana; també veure com es pot gestionar la sobrefreqüentació en espais naturals i com podem implicar la ciutadania per recuperar camins.

SORTIDES PROGRAMADES

21 d’abril – Camps de treball i implicació ciutadana en la recuperació de senders del Museu de Camins . Llagunes (Pallars Sobirà)

11 de maig – Silvopastura en ecosistemes mediterranis. Cassà de la Selva (Gironès)

11 de juny – Espais naturals i sobrefreqüentació. Les Planes d’Hostoles (Garrotxa)

29 de juny – Papalloes, estanys i prats de dall en una finca agroramadera. Pardines (Ripollès)

19 d’octubre – Boscos madurs i el seu potencial terapèutic. PN Collserola (Barcelonès)

Consulta el programa complert

Inscriu-te a les sortides

Camps de treball i implicació ciutadana en la recuperació de senders del Museu de Camins 

El Museu de Camins és una reserva viva de senders del Pirineu: un entramat de més de 300 km de camins no asfaltats, corriols, senders, encreuaments, marges i construccions que es troben en una sola vall i que s’han mantingut i recuperat de manera comunitària convertint-ho en un museu a l’aire lliure a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà). A través d’aquest entramat, es pot accedir al conjunt de patrimoni cultural i natural de la vall. Metafòricament, els diferents jaciments i vestigis són les sales d’aquest museu, i els camins, els passadissos que les connecten.

Durant la sortida l’Associació Balmes Blancs explicaran els camps de treball i les diverses activitats de voluntariat que han impulsat, gràcies a les quals, a poc a poc s’està recuperant aquesta valuosa xarxa de camins antics (l’estiu passat van organitzar 21 camps de treball!). Visitarem una de les sales, la Solana, on podrem veure una bassa de rec amb les seves secles recuperades, el prat de dall, antics trossos, bancals recuperats, etc.

La caminada a la Solana durarà aproximadament 1 hora i es recorrerà 2 km de distància. Pel camí, veurem alguns murs recuperats, i alguns murs caiguts.

Divendres, 21 d’Abril – 10h a 13.30h
Organitza: Museu de Camins – Associació Balmes Blancs.
Lloc: Llagunes (Pallars Sobirà).

 

Twitter @XCNatura

Youtube XCN

Xarxa per a la Conservació de la Natura
Seu social
C/ Sagrada Família 7. 08500 – Vic

Delegació
C/ Providència 42. 08024 – Barcelona
Tel. 93 886 61 35 – info@xcn.cat