El butlletí de la XCN – Febrer 2022
El butlletí de la XCN – Febrer 2022

El butlletí de la XCN – Febrer 2022

Del 8 al 10 de desembre de 2021 es va celebrar el Tercer Congrés internacional de Conservació del Territori, amb el lema “Propòsits, progressos i potencial de la conservació del territori: avançant a través de les escales”. Va ser organitzat per la ILCN (International Land Conservation Network) i la seva branca europea ELCN – Eurosite i amb la col·laboració de la XCN i la Fundació Catalunya La Pedrera, que n’havíem de ser els amfitrions d’aquest important esdeveniment mundial, que portàvem preparant des del 2018. La decisió d’acollir aquest Congrés era fruit de la rellevant tasca en l’àmbit europeu i internacional que hi havíem desenvolupat els anys anteriors impulsant la Custòdia, principalment amb el projecte LIFE LandLife i la participació activa dins d’Eurosite, la xarxa europea que acull a la ELCN.

Finalment, el Congrés es va haver de celebrar en format virtual per les raons conegudes de la pandèmia de Covid-19. No obstant això, el rol de les entitats catalanes dedicades a la custòdia i protecció del territori va quedar àmpliament reconegut, tant pels organitzadors com per les diferents participacions de representants catalans dins les sessions tècniques del Congrés.

Aquest reconeixement va quedar ben palès en el Premi Visionari a la Conservació que ens van lliurar “a la gent de Catalunya”, per “l’èxit extraordinari en la conservació del 31% del territori i paisatge”, com a fruit “del treball en les darreres cinc dècades, a través dels representants públics com les organitzacions de la societat civil, institucions acadèmiques, empreses privades, famílies i particulars”, tal com es menciona al Diploma que es va atorgar en una cerimònia virtual dins el Congrés.

En aquest acte, el Director de la ILCN, Jim Levitt, i el President d’Eurosite- ELCN, Tilmann Disselhoff, van remarcar el paper important i inspirador de la Fundació i de la XCN per a impulsar i donar forma a la custòdia del territori en totes les seves modalitats, i no només a Catalunya sinó també a la resta de l’Estat Espanyol i a Europa. Com a document explicatiu i que va servir per visualitzar aquesta tasca, es va produir un vídeo que exposa, de la mà de diferents representants catalans, quina ha estat la gènesi, el recorregut, els assoliments i les perspectives de futur del moviment català de la Custòdia del Territori.

Aquest Premi ens ha d’esperonar a seguir treballant en aquesta direcció i a seguir sent uns referents, ara ja a escala planetària, per a la conservació de la natura i el territori, mantenint els pilars fonamentals de la feina realitzada, que al meu entendre són: la voluntarietat, la innovació constant i el treball en xarxa.

Miquel Rafa, Director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, Comissionat internacional de la XCN, Membre del Board d’Eurosite, President del Grup d’Especialistes en Àrees Protegides Privadament de la Comissió Mundial d’Àrees Protegides- UICN.

Et convidem a donar un cop d’ull al vídeo a través del següent enllaç:

Saber-ne més

actualitatL’ACTUALITAT DE LA XCN

Presentem els resultats de l’estudi de motivacions de la propietat privada per conservar la natura

El passat 15 de novembre vam presentar virtualment els resultats de l’estudi de motivacions de la propietat privada per conservar la natura: “I tu, per […]
» Llegeix la notícia

Valorem la incidència de la XCN al procés participatiu de l’Agenda Rural de Catalunya, que encara el tram final

El dimarts 11 de gener es va entregar la proposta d’Agenda Rural de Catalunya (ARC) a la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, poc més d’un […]
» Llegeix la notícia

Les entitats ambientals denunciem que el repartiment del Fons de Patrimoni Natural incompleix la normativa i exigim que es destini íntegrament a polítiques de millora de la biodiversitat

Consulta el comunicat en PDF, on hi consten el llistat d’organitzacions i persones adherides al manifest. 84 organitzacions i 441 persones adherides a 18/01/2021 La […]
» Llegeix la notícia

MÉS NOTÍCIES

LIFE BIORGEST

LIFE BIORGEST

El projecte LIFE BIORGEST té per objectiu millorar la biodiversitat del bosc mediterrani. Consulta les darreres novetats del projecte! Hi trobaràs, entre d'altres, els vídeos del curs d'especialització en gestió naturalística per l'adaptació al canvi climàtic.

ENTITATS MEMBRES

L'ENTREVISTA

L'ENTREVISTA

Sergi Nuss, de SOS Costa Brava: “A Catalunya tenim una societat civil que valora el patrimoni natural que tenim i es mobilitza per defensar-lo

VÍDEO

VÍDEO

El Consell Comarcal del Garraf publica el vídeo "Garraf al Natural", que dóna a conèixer els valors naturals de la comarca, així com accions que poden ajudar a millorar l'entorn.

Participa a l'enquesta

La teva entitat col·labora en la gestió d'espècies exòtiques invasores (EEI)? Des del projecte AlienScenarios de la Universitat de Girona han creat una enquesta oberta a entitats locals per poder avaluar la tendència de les EEI durant el segle XXI. Respon l'enquesta!

RECURSOS D'INTERÈS

Motivacions de la propietat per a la conservació

Motivacions de la propietat per a la conservació

Ja pots consultar el document sencer, la infografia resum i el vídeo de presentació de l'informe "I tu, per què conserves la natura? Estudi de motivacions de la propietat privada".

Accés a la terra

Accés a la terra

Ja està disponible la publicació "Cuidando la tierra", en el marc del projecte Erasmus+ Acces to Land, en què s'entrevisten 15 persones voluntàries per conèixer la seva experiència en la implicació amb iniciatives d'accés a la terra per l'agroecologia.

Biodiversitat agrària

Biodiversitat agrària

Guies de bones pràctiques per fomentar la biodiversitat agrària, elaborat per la Fundación Global Nature, en el marc de la iniciativa del "Observatorio de Biodiversidad Agraria".

Ens fem ressò...

alt_textAGENDA

 

Twitter @XCNatura

Youtube XCN

Xarxa per a la Conservació de la Natura
Seu social
C/ Sagrada Família 7. 08500 – Vic

Delegació
C/ Providència 42. 08024 – Barcelona
Tel. 93 886 61 35 – info@xcn.cat