El butlletí de la XCN – Febrer 2021
El butlletí de la XCN – Febrer 2021

El butlletí de la XCN – Febrer 2021

Celebrem dos anys de l’assemblea de fusió entre la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya, la qual va tenir lloc el passat febrer de 2019 al Castell de Montesquiu. Dos anys treballant intensament des de la junta i l’equip tècnic de la XCN per fer efectiva aquesta fusió i treballar plegades amb un objectiu comú: la conservació de la natura a través de la implicació ciutadana.

Finalitza així un període intens però clau, en què les persones que han conformat la junta fins a dia d’avui han aconseguit assentar les bases de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

Carta de comiat d’en Marc Vilahur, president de la XCN

Després de tres anys i mig a la presidència de la XCT i dos més consolidant la XCN, ha arribat el moment de donar pas a noves idees i nous lideratges. Amb la consciència d’haver assolit el principal objectiu entre mans: impulsar una entitat de segon nivell que agrupés les entitats que treballen en conservació de la natura a aquest país, plego satisfet.

Consolidar un moviment històricament atomitzat i ajudar-lo en la seva professionalització, per esdevenir un actiu de país ha estat un repte immens que la XCT i XCN ha anat duent a terme lentament però sense pausa que des de les diferents juntes hem anat contribuint a que sigui possible.

He de confessar que aquesta tasca no ha estat per a mi del tot senzilla i prego pugueu disculpar els errors. Compadeixo especialment la Sandra i en Jofre que m’han hagut de gestionar durant aquest temps, on malgrat tot, crec que vam construir una complicitat, de la mà de la comissió executiva,  que ha permès avançar molt en aspectes clau.

A l’horitzó recordo els èxits de gestió col·lectius, com la fusió amb la XVAC per la constitució de la XCN, l’enfocament de l’entitat cap a enfortir les entitats, la consolidació d’un grup d’interès en favor de la conservació de la natura, la creació del Premi Girbau Natura i Societat o el premi Andrena, la consolidació de l’oficina tècnica de la XCN amb projectes europeus o la participació de les xarxes internacionals de conservació de la natura. Per tot això estic convençut que he fet tot el que he pogut i de la millor manera que he sabut resultant útil a les entitats que van confiar en les successives juntes que vaig liderar.

Però marxo especialment sorprès per l’escalf de persones d’una qualitat humana excepcional, des dels membres de les diferents juntes, a l’equip tècnic, però també especialment a tots aquells socis, voluntaris i activistes que heu ajudat a que Catalunya posi sobre la taula la conservació de la natura i que siguem un exemple a nivell internacional en la col·laboració per al conservació. Seguiré vinculat a l’entitat però aquest cop donant suport a la Cristina Sànchez, que disposa de capacitat sobrada i que de ben segur liderarà l’entitat per a fer-la més robusta, més eficient i encara més útil per les entitats i per la societat vetllant per la cohesió dels membres i per la defensa de la missió.

Algunes espines clavades queden, les majors han estat no poder muntar una junta amb paritat de gènere o aconseguir una participació més alta de l’administració local a la junta, però estic tranquil que la meva successora, fàcilment podrà vèncer aquestes i moltes altres barreres que jo no vaig poder superar.

Sense més, resto a la disposició de qui ho necessiti, per contribuir des d’on bonament pugui a la construcció d’un element essencial de país, el sector dels qui conserven la natura i  un element essencial per la humanitat, la conservació de la biodiversitat, la lluita contra el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible.

Salut,

Marc Vilahur Chiaraviglio

President de la XCT i la XCN des de 2015 a 2020

Saber-ne més

actualitatL’ACTUALITAT DE LA XCN

La XCN i la Generalitat acordem un Pla de Treball amb una vuitantena d’accions per millorar el medi natural fins al 2025

La XCN i el Departament de Territori de la Generalitat hem elaborat conjuntament un Pla de Treball amb accions per impulsar la custòdia del territori […]
» Llegeix la notícia

Es publica l’estudi sobre l’accés a la terra a l’Estat espanyol

Una gran varietat d’actors desgranen la problemàtica i apunten possibles solucions a través d’un «Grupo Focal» organitzat pel MAPAMA. L’estudi, disponible en aquest enllaç, desgrana […]
» Llegeix la notícia

L’empresa Omplim, de gestió i desenvolupament de projectes immobiliaris, es compromet amb la natura restaurant espais propers d’alt valor ecològic

La proposta es centra en la idea que per cada metre quadrat construït es restauri un metre quadrat d’un espai proper d’alt valor ecològic Omplim, […]
» Llegeix la notícia

MÉS NOTÍCIES

ENTITATS MEMBRES

L'ENTREVISTA

L'ENTREVISTA

Carla Àlvarez Chicote, de l’Associació Submon: “Estem molt contents de la manera en què s’ha implicat el sector pesquer per la conservació del dofí mular”

ACORDS DE CUSTÒDIA

ACORDS DE CUSTÒDIA

L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora renoven i amplien l’acord de custòdia del riu Francolí

CONSERVACIÓ DE LA NATURA

CONSERVACIÓ DE LA NATURA

El Govern aprova el Pla de protecció del medi natural i el paisatge de l'Alta Garrotxa

RESTAURACIÓ D'ESPAIS

RESTAURACIÓ D'ESPAIS

El Consorci de les Gavarres retira els vestigis urbanístics del paratge del Pla dels Vents a la zona del Àngels

Apropa't a les entitats!

  • Ja som 156 entitats membres que formem part de la Xarxa per a la Conservació de la Natura Veure entitats membres(llegir més)

NOUS MEMBRES DE LA XCN

NOUS MEMBRES DE LA XCN

Donem la benvinguda com a noves organitzacions membres a la Universitat de Girona, la Cooperativa Viver Tres Turons, Natura Montfred, l'Associació Naturalistes del Montnegre i la Tordera i a l'Associació l'Aube.

RECURSOS D'INTERÈS

VÍDEO

VÍDEO

Procés participatiu de l'Estratègia d'Adaptació al Canvi Climàtic. Vídeo de la sessió 1. Aigua, aliments i boscos que va tenir lloc el 19 de gener de 2021.

#PorOtraPAC

#PorOtraPAC

Infografia sobre l'afectació de la nova PAC a la biodiversitat agrària.

GUIA

GUIA

L'ICTIB publica un manual per a empendre iniciatives de custòdia en l’àmbit educatiu

LIFE BIORGEST

LIFE BIORGEST

Publicació del butlletí informatiu del Projecte Life Biorgest, en el qual hi participem.

La XCN és notícia

alt_textAGENDA

 

Twitter @XCNatura

Youtube XCN

Xarxa per a la Conservació de la Natura
Seu social
C/ Sagrada Família 7. 08500 – Vic

Delegació
C/ Providència 42. 08024 – Barcelona
Tel. 93 886 61 35 – info@xcn.cat