Actualitat

Comiat d’en Marc Vilahur, president de la XCN 2015-2020

Després de tres anys i mig a la presidència de la XCT i dos més consolidant la XCN, ha arribat el moment de donar pas a noves idees i nous lideratges. Amb la consciència d’haver assolit el principal objectiu entre mans: impulsar una entitat de segon nivell que agrupés les entitats que treballen en conservació de la natura a aquest país, plego satisfet.

Consolidar un moviment històricament atomitzat i ajudar-lo en la seva professionalització, per esdevenir un actiu de país ha estat un repte immens que la XCT i XCN ha anat duent a terme lentament però sense pausa que des de les diferents juntes hem anat contribuint a que sigui possible.

He de confessar que aquesta tasca no ha estat per a mi del tot senzilla i prego pugueu disculpar els errors. Compadeixo especialment la Sandra i en Jofre que m’han hagut de gestionar durant aquest temps, on malgrat tot, crec que vam construir una complicitat, de la mà de la comissió executiva,  que ha permès avançar molt en aspectes clau. A l’horitzó recordo els èxits de gestió col·lectius, com la fusió amb la XVAC per la constitució de la XCN, l’enfocament de l’entitat cap a enfortir les entitats, la consolidació d’un grup d’interès en favor de la conservació de la natura, la creació del Premi Girbau Natura i Societat o el premi Andrena, la consolidació de l’oficina tècnica de la XCN amb projectes europeus o la participació de les xarxes internacionals de conservació de la natura. Per tot això estic convençut que he fet tot el que he pogut i de la millor manera que he sabut resultant útil a les entitats que van confiar en les successives juntes que vaig liderar.

Però marxo especialment sorprès per l’escalf de persones d’una qualitat humana excepcional, des dels membres de les diferents juntes, a l’equip tècnic, però també especialment a tots aquells socis, voluntaris i activistes que heu ajudat a que Catalunya posi sobre la taula la conservació de la natura i que siguem un exemple a nivell internacional en la col·laboració per al conservació. Seguiré vinculat a l’entitat però aquest cop donant suport a la Cristina Sànchez, que disposa de capacitat sobrada i que de ben segur liderarà l’entitat per a fer-la més robusta, més eficient i encara més útil per les entitats i per la societat vetllant per la cohesió dels membres i per la defensa de la missió.

Algunes espines clavades queden, les majors han estat no poder muntar una junta amb paritat de gènere o aconseguir una participació més alta de l’administració local a la junta, però estic tranquil que la meva successora, fàcilment podrà vèncer aquestes i moltes altres barreres que jo no vaig poder superar.

Sense més, resto a la disposició de qui ho necessiti, per contribuir des d’on bonament pugui a la construcció d’un element essencial de país, el sector dels qui conserven la natura i  un element essencial per la humanitat, la conservació de la biodiversitat, la lluita contra el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible.

Salut,

Marc Vilahur Chiaraviglio

President de la XCT i la XCN des de 2015 a 2020