Actualitat

Marc Blasco Bas, de l’Associació de Naturalistes de Girona: “ Ara mateix les administracions no són prou valentes per afrontar la crisi ecològica.”

Si ets de Girona i t’interessa la natura és molt probable que coneguis els Natus, el nom col·loquial amb el que és coneguda l’Associació de Naturalistes de Girona. En Marc Blasco els coneixia de sempre, però no va ser fins que va ser estudiant de biologia que hi va començar a participar. Amb alguns companys es van implicar cada vegada en més accions. En acabar la carrera es va especialitzar en un màster de biodiversitat i en educació ambiental.

Marc Blasco Bas
Marc Blasco Bas, secretari tècnic de l’ANG

Fa 4 anys va passar a ser voluntari actiu dels Natus, i des de fa 2 hi treballa, a la secretaria tècnica.
La defensa del territori i la línia naturalista són les dos vessants de l’entitat, que intervé a totes les comarques gironines. “Ens truquen persones d’arreu del territori gironí preocupades per la protecció dels espais”.

Com va néixer l’Associació de Naturalistes de Girona?

Al principi, el 1981, es va crear com a entitat naturalista per anar a observar fauna i flora, però a mesura que va passar el temps, i arran de les amenaces a l’estany de Sils i la variant de Sant Daniel, van entendre que també era important protegir els espais naturals. Així, a finals dels ’80 es va anar especialitzant també en la defensa del territori. El caire naturalista i d’educació ambiental no l’ha perdut mai. Es continuen fent molts censos de fauna, el casal naturalista, les sortides naturalistes, projectes educatius…

La conscienciació també és una línia estratègica, i hem desenvolupat projectes sobre transició energètica, malbaratament alimentari o mobilitat sostenible. Fem feina per incidir en les consciències de les persones, i també en la de l’ajuntament de Girona i altres institucions. Però no hem perdut mai l’ànima naturalista.

Quina és la missió de l’entitat?

L’ANG té com a missió aconseguir canviar actituds i hàbits per tal de protegir el medi ambient, el territori i fomentar la justícia ambiental. Ara i sempre reivindiquem, informem, defensem, treballem, aportem i fomentem. Ara i sempre lluitem.

En quins espais naturals actueu?

Com a activitat de natura, treballem molt a les Gavarres, on fem censos, sortides, xerrades de natura…i hi tenim espais en custòdia.

Com a defensa del territori treballem a molts espais de totes les comarques gironines, rebem consultes i fem moltes al·legacions, sovint d’àrees properes a espai naturals.

Teniu espais en custòdia? 

Tenim acords de custòdia a Les Gavarres, on tenim algunes basses a Sant Daniel. Ens estem centrant en les basses temporals o permanents, que són hàbitats protegits molt importants per amfibis, i la fauna en general, especialment en indrets secs com les Gavarres.

Vam posar càmeres de foto trampeig en aquests punts, i vam constatar com són d’importants per la fauna. Amb la custòdia els podem protegir i fer actuacions de millora per enfortir l’hàbitat, com extraccions d’invasores i plantacions. Treballem amb l’assessorament tècnic de la UDG i d’especialistes, i busquem suport amb ajuts o subvencions per poder fer les activitats. També és importantíssima la tasca del voluntariat, ja que sense la seva participació no ho podríem fer.

Quin paper juga el voluntariat en els Natus?

El voluntariat és importantíssim. No només per fer les activitats als espais de custòdia, sinó per l’aprenentatge i la divulgació, i per l’entitat en si. La informació tècnica es trasllada als voluntaris, que no només actuen sinó que són grans divulgadors.

Pels Natus, el voluntariat és essencial, perquè és qui proposa gran part dels projectes: en les reunions són ells qui decideixen si entomar projectes de flora, fauna, o residus, segons l’interès de les persones i del grup.

C30_Natus_voluntariat
Jornada de voluntariat ambiental a l’ANG

Actualment tenim una cinquantena de voluntaris actius, amb els que planifiquem activitats durant tot l’any. I val a dir que també són molt importants les activitats socials al llarg de tot l’any: fem parada per Sant Jordi, posem barraca per Sant Narcís, muntem la Quina de productes ecològics al Nadal, i perquè funcionin necessitem moltes mans, son peça clau.

Ens agrada fer palès que, a banda de naturalistes, som un grup i els aspectes socials són molt importants en l’entitat.

Quin son els principals projectes que dueu a terme? 

Ara estem realitzant estudis de biodiversitat, amb censos de fauna i flora. La defensa el territori és molt important, cada setmana rebem moltes consultes i hem de preparar al·legacions.

Altres projectes van oscil·lant: com l’horta ecològica, o els relacionats amb la mobilitat i d’energia, amb els que intentem incidir en l’ajuntament de Girona i els dels voltants.

Com treballeu la defensa del territori? 

Pel que fa a la defensa, també treballem en xarxa amb altres entitats i col·lectius. Formem part de SOS Costa Brava i SOS Pirineu des de l’inici. També d’Aigua És vida, des d’on reclamem el cabal mínim del riu Ter, d’Ecologistes de Catalunya, de la XCN…..

A Girona hem contactat amb la gent jove de Fridays For Future, i amb el grup de Rebel·lió o Extinció.

Quantes persones componen l’entitat ? 

Som una cinquantena de voluntaris i uns 300 socis. Fem assemblees obertes cada quinze dies, a les que hi participen socis i voluntaris. Es tracta de persones de tots tipus, artistes, psicòlogues, mestres, cuiners…i és clar molts aficionats a la natura, o biòlegs, estudiants de biologia, ambientals…

A l’equip tècnic som 2 persones, el meu company Raúl s’ocupa de la defensa del territori, mentre que jo porto la secretaria tècnica, l’organització i difusió de les activitats i la coordinació del voluntariat.

Quin aspecte us ha influït o condicionat més a l’hora de dur a terme la vostra missió? 

Perquè funcioni bé l’entitat és bàsic tenir un ingrés econòmic. Actuar a nivell comarcal implica rebre moltes sol·licituds de defensa del territori, cal mantenir el dia a dia de l’entitat, estar en contacte amb ajuntaments, Diputació, Generalitat…. Tot això implica un cost econòmic que no està relacionat amb projectes.

Però el realment decisiu és tenir persones interessades, sòcies, voluntaris, simpatitzants…. Sense l’interès de la gent, l’entitat no té sentit. Per tant, crec que el pilar de l’entitat és mantenir la gent i intentar ser cada cop més. L’aportació econòmica de les sòcies, també és fonamental perquè et permet mantenir l’estructura independentment dels projectes, i garantir la tasca de defensa territori i poder fer al·legacions per protegir el medi natural. 

Quins són els principals problemes que us heu trobat?

Les institucions no tenen interioritzat que hi hagi una crisi ecològica i realment sembla que no vulguin lluitar-hi, i l’economia és el que mou el poder polític. Això ho trobem a tots els àmbits, quan parlem de defensa del territori, de mobilitat, d’energia…. Fins que no s’ho creguin i realment vulguin lluitar-hi no hi haurà un canvi important pel medi ambient. Ara mateix les administracions no són prou valentes.

Sovint trobem entesa amb els tècnics, però els polítics no són prou valents. També és possible un canvi generacional, ja que veiem que els joves d’avui en dia tenen molt interioritzada la crisi climàtica i esperem que acabin canviant les polítiques…

Les entitats també xoquem amb el model econòmic actual que és incompatible amb la sostenibilitat ecològica, per tant cal un canvi en el model econòmic, i cal ser molt valents…

Una prova del fet que no ho tenen interioritzat? Ara ens trobem amb guants de plàstic i mascaretes al riu, als boscos, a la platja: quan han explicat que calien mascaretes, no han pensat en explicar què fer amb els residus. Es veu que van trampejant al dia a dia i no tenen el missatge interioritzat.

Creus que les ONG ambientals de conservació tenim prou visibilitat?

Jo crec que fins ara no. Ni la premsa ni als polítics li han donat, probablement perquè anem molt a la contra de certes polítiques i del model econòmic. També cal dir que els últims dos anys he trobat un interès més gran pels Natus: la gent s’interessa, venen a preguntar, s’hi han inscrit nous socis i voluntaris. Crec que a mesura que la gent va interioritzant el missatge que hi ha una crisi climàtica i ambiental, s’apropen a les entitats. La premsa ens busca quan hi ha alguna cosa important. Nosaltres, per la nostra banda, fem molts comunicats i notes de premsa, i també sabem de periodistes, sobretot de l’àmbit de Girona, que ens segueixen a la pàgina web, i ens truquen per preguntar…

Quins són els vostres projectes de futur?

A curt i mitjà termini seguim amb els mateixos projectes naturalistes, de custòdia i conscienciació ambiental,  la defensa del Territori queda com a línia de treball fixa.

La resta, dependrà dels voluntaris i les seves inquietuds.

Ens podries  destacar algun moment especial que hagis viscut amb l’entitat? 

A mi m’agrada molt la fauna i he pogut fer observacions molt maques amb els Natus.

Un dia vam anar a un petit bosc, a Girona, molt a prop de la ciutat. Mai havia vist tantes salamandres i tritons junts, a una petita bassa, va ser impressionant! Va quedar clar que era un espai molt bo per a la fauna, pels amfibis protegits, i va servir per remarcar a l’ajuntament que calia protegir aquell espai.