Actualitat

El corriol camanegre, una au amenaçada, nidifica a les platges catalanes!

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és una au limícola que a Catalunya es troba al “Catàleg de Fauna Salvatge de Catalunya” com a espècie protegida en ser una au amenaçada. Una de les principals causes de no supervivència d’aquesta espècie és la depredació, especialment dels gossos i els gats i també per la pressió turística a les platges, ja que la seva nidificació es fa a la sorra.

Diferents entitats membres de la XCN desenvolupen tasques de seguiment i conservació d’aquesta espècie a diversos punts del litoral català:

El GEVEN va detectar a principis d’abril els 2 primers nius de corriol camanegre a les platges del Vendrell. De forma coordinada amb l’Ajuntament del Vendrell, l’entitat ha abalisat les dues zones on s’han trobat les postes, per tal de facilitar la tranquil·litat d’incubació. Des de l’entitat recorden que és molt important no traspassar els abalisaments ni tampoc deixar als gossos accedir-hi.

L’ordenança municipal del Vendrell no permet la presència de gossos en aquestes zones i la “Llei estatal del patrimoni natural i la biodiversitat” (Llei 42/2007) i el “Decret pel qual es regulen les activitats que poden afectar les espècies de fauna salvatge” també protegeixen els hàbitats del corriol camanegre, per tant, si detectes la presència de persones o animals als tancats pots trucar a la policia local o als Agents Rurals.

Per participar com a voluntari/a amb el GEVEN, pots escriure a gevenbpenedes@gmail.com

El GEPEC ha iniciat la campanya anual del projecte de conservació del corriol camanegre en la qual farà el seguiment d’aquesta espècie a diferents municipis del Garraf, el Baix Penedès i el Tarragonès gràcies al suport de CaixaBank. Per fer aquest seguiment compta amb la participació d’un gran nombre de persones que de forma voluntària recorreran les platges per identificar els exemplars d’aquesta espècie i registrar l’evolució de la seva supervivència durant el període de reproducció comprès entre el mes de març i el mes d’agost. Des de l’entitat han desenvolupat una app anomenada “Corriol APP” amb la que es facilita el seguiment i registre de dades per part del voluntariat.

Des de l’Associació Mediambiental la Sínia també realitzen la custòdia i seguiment de les parelles de corriol camanegre presents a les platges de la desembocadura del Gaià, a través de la Xarxa d’Observadors Ambientals de la conca del riu Gaià.

Des de les associacions ambientals demanen col·laboració ciutadana. Si detectes un niu pots trucar als Agents Rurals al 93 114 68 87 per avisar de la troballa.