Agenda

26 de gener, Dia Mundial de l’Educació Ambiental

26/01/2023

El 26 de gener és el dia mundial de l’educació ambiental.

És a dir, és el dia que es dedica a reivindicar la importància de l’educació, que es defineix com al “desenvolupament i formació de coneixement i facultats mentals, socials i comportamentals en cada individu“, posant especial atenció a tots els “coneixements i facultats mentals, socials i comportamentals” que relacionen els individus amb el planeta, l’ambient que fa possible la vida a l’univers.

Educació ambiental va doncs de persones, de comunitats, de societat, de biodiversitat, de geodiversitat, de clima… avui, si haguéssim de triar una paraula, diríem que va de context. I per això les entitats ambientals són tan bones fent educació ambiental, fins i tot quan no ho fan de manera explícita; perquè ajuden que les persones que s’hi vinculen sàpiguen mirar i entendre el context.

Si bé l’especialització de coneixement i habilitats permet aprofundir-los, també sabem que si qualsevol formació o activitat mancada de context, de relació, està destinada a produir, si més no, estridències, per no parlar de conseqüències ben pitjors. Així que pel Dia Mundial de l’Educació Ambiental reivindiquem una mica més de cultura transversal, general, o com se sol dir els últims anys, holística.

L’educació ambiental és un procés: parteix de la descoberta per arribar al coneixement, de la conscienciació al desenvolupament d’habilitats, i de la identificació de problemes, a la capacitat de relacionar-los entre si, de la mirada crítica a l’acció propositiva.

El dia 26 de gener:

  • Segueix les etiquetes #EA26  i  #EducacióAmbiental #DiaMundialEduacióAmbiental o #EnvironmentalEducationDay a les xarxes social
  • Segueix l’Agenda de la SCEA 
  • Participa de qualsevols dels actes de formació, voluntariat ambiental o organització interna proposats de les entitats ambientals al portal del Voluntariat ambiental
  • Organitza un acte per posar en valor l’educació ambiental en la teva comunitat, escola, empresa o associació
  • El dia 27 participa en la jornada de debat “Cap a on anem: planificar i explorar en educació ambiental