Agenda

Ciència ciutadana i natura: una oportunitat per fomentar la implicació ciutadana als Espais Naturals Protegits. Webinar.

03/05/2023

Dimecres, 3 de maig. De 18h a 20h. En línia.

Per passar a l’acció per la natura, i actuar per la restauració o conservació dels nostres espais naturals, primer cal conèixer-la, entendre-la, i estimar-la. Les iniciatives de ciència ciutadana, en aquest sentit, són una molt bona eina per implicar la ciutadania en el coneixement de la natura, alhora que s’aporten dades molt valuoses a la comunitat científica, per poder, després, elaborar estudis i conèixer les tendències de les poblacions, així com les causes de declivi, i guiar-nos millor a l’hora de prendre decisions per la recuperació d’espècies i hàbitats, tant a les administracions, com a les entitats de custòdia del territori i voluntariat ambiental.

A través d’aquesta formació es pretén fomentar sinergies entre projectes de seguiment de la biodiversitat i plataformes de ciència ciutadana, i les entitats participants a les Taules de Voluntariat als Espais Naturals Protegits, oferint una visió àmplia de diferents plataformes on compartir les nostres observacions, i alguns exemples de projectes estructurats de seguiment de la biodiversitat.

PROGRAMA

18h – Presentació general de plataformes de ciència ciutadana i natura

  • Paula Puy, Xarxa per a la Conservació de la Natura.

18.15h – Plataformes on publicar observacions naturalistes

  • Jacobo Krauel, iNaturalist, (EmpordaiNat).
  • Jaume Piera, Minka (ICM).
  • Joaquim Garrabou, Observadors del Mar (ICM).

19h – Seguiments estandaritzats per avaluar tendències

  • Marc Illa, Ornitho i Seguiment d’Ocells Comuns, Institut Català d’Ornitologia.
  • Carles Flaquer, Museu de Ciències Naturals de Granollers.

19.40h – Preguntes i debat obert amb els assistents

Aquesta formació compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la subvenció exclosa de concurrència pública 2022, emmarcada en el Pla de Treball DGPA-XCN 2021-2025.