Agenda

Citizen Science for Nature Conservation, (not) on my land

26/10/2022

26 d’octubre 2022, de 9h a 12.30h. En línia. Jornada en anglès.

Webinar en el marc del projecte “European Networks for Private Land Conservation” – ENPLC.

Ciència ciutadana per a la conservació de la natura, (no) a la meva finca.

L’objectiu de la sessió és mostrar el valor potencial de la ciència ciutadana per a la conservació privada. En particular, per al monitoratge d’àrees protegides de forma privada i per documentar la seva contribució als objectius de les polítiques de biodiversitat global i de la Unió Europea, tant per a les entitats ambientals com per a les persones propietàries.

En el context actual de pèrdua de biodiversitat global, el coneixement sobre les tendències poblacionals d’espècies, la salut dels hàbitats i les causes de pèrdua de biodiversitat, esdevé una eina fonamental per dissenyar polítiques i plans d’actuació. Les iniciatives de ciència ciutadana ofereixen la possibilitat d’obtenir dades de seguiment a gran escala mitjançant la col·laboració entre centres de recerca, organitzacions de la societat civil, administracions públiques i persones propietàries. Al mateix temps, aquestes iniciatives impliquen la ciutadania en la conservació de la natura i consciencien sobre el tema. La nova política de la Unió Europea de restauració ecològica proposa maximitzar l’accés i l’ús de les dades i els serveis de la ciència ciutadana.

Al voltant del 60% del sòl inclòs a la Xarxa Natura 2000 és de titularitat privada, fet que destaca el paper de la propietat privada en la conservació de la natura. L’aliança entre la ciència ciutadana i la gestió de la propietat privada podria aportar grans beneficis per als objectius de l’estratègia Biodiversitat 2030 de la Unió Europea, però exigeix una coordinació eficaç i transparència. Aquest seminari en línia “Ciència ciutadana per a la conservació de la natura, (no) a la meva finca” obrirà el debat sobre la oportunitats i barreres actuals perquè les persones propietàries col·laborin i es beneficiïn dels projectes de ciència ciutadana.

Dirigit a membres de grups de recerca que treballen amb projectes de ciència ciutadana i biodiversitat, entitats ambientals i organitzadors de programes de seguiment de fauna i flora, i a persones propietàries.