Agenda

Drets de la natura i custòdia territorial

20/04/2024

El proper dissabte, 20 d’abril, se celebra a La Cate de Figueres la Jornada pel Drets de la Natura i la Custòria Territorial, una trobada per posar en comú l’aprenentatge de pràctiques estratègiques i organització comunitària en la defensa ambiental.

La jornada sobre custòdia territorial i drets de la Natura posarà el focus en les lluites ambientals a l’Empordà, en exemples d’acords de custòdia del territori, passant pels Drets Humans i els Drets de la Natura, o en el rol de l’organització comunitària. Destaquem les xerrades de l’advocat ambientalista, Eduardo Salazar, que ens parlarà dels Drets de la Natura del Mar Menor de Múrcia, i la de l’activista Sara López González, de El Consejo Regional Indígena de Xpujil. que parlarà del cas del Tren Maya de Mèxic. 

Aquesta trobada està coorganitzada per l’IDHC, la Coordinadora d’ONG Solidàries, Resilience Earth, l’Associació de Naturalistes de Girona, la Fundació UdG i compta amb la col.laboració de l’IAEDEN, Balkar Earth i el suport de l’ACCD.

PROGRAMA

09.30h BENVINGUDA

  • Presentació dels objectius de la Jornada amb Carla Güell Resilience.Earth i Raúl Domínguez de l’Ass. Naturalistes de Girona.

09.35h CONTEXT TERRITORIAL

  • Què passa a l’Alt Empordà? amb Bàrbara Schmitt de l’IAEDEN-Salvem l’Empordà.
  • L’evolució dels Drets Humans en la defensa del territori i els Drets de la Natura, amb Karlos Castilla de l’IDHC.
  • El rol de la Coordinadora i les seves entitats en la defensa del Medi Ambient, amb Sònia Cervià de la Coordinadora d’ONG Solidàries.

10h DIÀLEGS: LA CUSTÒDIA DEL TERRITORI

  • Els acords de Custòdia del Territori, amb entitats de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.
  • Recuperació dels comunals i emprius rurals, amb Oriol Gibert de la Fundació Emprius.

11h DIÀLEGS: DRETS DE LA NATURA, LITÍGI ESTRATÈGIC I ORGANITZACIÓ COMUNITÀRIA PER A LA DEFENSA DEL TERRITORI

  • Victòries aconseguides des de l’IAEDEN, amb Arnau Lagresa de l’IAEDEN-Salvem Empordà.
  • Els Drets de la Natura aplicada al Mar Menor, amb Eduardo Salazar.
  • Organització comunitària en la defensa del territori el cas de “El Tren Maya” del sud de Mèxic, amb Sara López González de El Consejo Regional Indígena de Xpujil.

13h ENS ARTICULEM?Espai facilitat per Carla Güell i Cristina Castellana de Resilience.Earth on es convidarà a la reflexió i ideació de propostes d’articulació i estratègia territorial.

14h DINAR amb el Bar de la CATE

16h MÚSICA EN VIU AMB FORESTA

17.30h CLOENDA I AGRAÏMENTS