Agenda

II Jornada de pedra seca a Les Bassetes

Dissabte 24 de septembre 2022

En aquesta 2ª jornada construirem una porció del graó inferior de l’obra; situat dins el terreny municipal que custodiem en conveni amb l’Ajuntament de Cubelles; on es farà més endavant la construcció d’una rocalla en forma de marge esgraonat.

La construcció tindrà cavitats artificials que serviran d’aixopluc a fauna vertebrada, i els blocs de pedra emprada oferiran forats a la fauna invertebrada i una superfície rugosa apta pel desenvolupament de flora rupícola pionera.

El talús es troba envoltat de plantacions d’arbustos varis, roures i oms, que en el futur ombrejaran la construcció, i la camuflaran en l’entorn.

L’itinerari ambiental de Les Bassetes recorrerà un tram del cim del talús; mitjançant l’accés per una escala de pedra; i oferirà una petita panoràmica del Rodal de la Negra, un dels racons més madurs de la restauració ambiental del Bosc de ribera del Baix Foix que hi fem en aquest terreny.

Aquesta jornada és possible gràcies a la col·laboració de Silgan a través del Donant Ambiental.

Objectius específics de l’obra

  • Valoració i reconeixement per part de la ciutadania d’un ofici tradicional mediterrani en vies de desaparició.
  • Habilitació d’un biòtop adequat per a fauna i flora d’hàbits rupícoles i/o umbròfils: animals com serp de vidre*, llangardaix ocel·lat, serp blanca, serp verda, serp de ferradura, musaranya, ratolí de bosc, eriçó, mostela, mol·luscs, aranyes, insectes i miriàpodes i plantes com les molses, el crespinell (Sedum sediforme), la dauradella (Asplenium ceterach)
  • Millora de l’estat sanitari i fitosanitari de l’entorn gràcies a l’augment de l’acció predatòria de la fauna insectívora.
  • Augment de l’estabilitat del sòl del talús davant l’erosió natural i els moviments de terreny causats per la recerca de cucs per part dels senglars, retenció de sediments i humitat.
  • Augment de la taxa de supervivència de plançons al talús davant el senglar, i de microfauna en general davant la presència de felins.

Observacions

Es demana aparcar lluny del punt de trobada, carrer Arboç enllà, i anar caminant. Allà arribarà un camió a descarregar material i necessitarem ajuda per transportar-lo fins a l’obra (uns 30 m) fent cadena humana.

Recomanem portar guants i calçat resistent… Tocareu molta pedra!