Agenda

La tortuga babaua s’acosta a les nostres platges. Com hem d’actuar?

26/07/2022

26 de juliol, en línia, a les 10h o a les 18h (a escollir).

En els últims anys s’han detectat postes al Mediterrani occidental, incloent la costa catalana, de la tortuga babaua (Caretta caretta), una espècie amenaçada, catalogada com a Vulnerable per la UICN.

La nidificació té lloc precisament a l’estiu i el temps d’incubació és de dos mesos, això sumat a la gran afluència de gent a les platges catalanes durant els mesos de juliol i agost implica la necessitat de custòdia dels nius detectats per assegurar l’èxit de l’eclosió. Per això és molt important la implicació i col·laboració entre els diferents agents: entitats de voluntariat, administracions locals, investigadors i la Generalitat de Catalunya.

Durant aquesta sessió en línia coneixerem els trets diferencials de l’espècie i la seva importància, així com els passos a seguir per part dels ajuntaments i les entitats ambientals en cas de detecció d’un niu de tortuga babaua.

PROGRAMA

  • Tortugues marines: biologia de l’espècie i nidificacions.
  • Detecció de rastres.
  • Protocol d’actuació a les costes catalanes.
  • Custòdia i seguiment del niu.
  • Coordinació del voluntariat: qüestions a tenir en compte.

PONENTS

Elena Abella, experta en tortugues marines, doctora en ecologia marina, forma part del Grup de Recerca Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària de la UVIC. Impulsora de ‘Caretta a la vista’.
Gloria Fainé, tècnica del projecte ‘Caretta a la vista’, actualment cursant el màster en Biologia Marina a la Universitat de La Laguna.
Paula Puy, tècnica de comunicació i voluntariat a la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN).

Jornada dirigida a personal tècnic d’ajuntaments i responsables de voluntariat d’entitats ambientals.
Per participar és necessària inscripció prèvia a través del següent enllaç: