Actualitat

Daniel Fernández, del GRENP: “Vaig canviar dràsticament de vida quan vaig descobrir l’herpetologia”

“Va ser com una revelació – ens explica en Daniel  Fernández Guibertau- quan vaig descobrir els amfibis i els rèptils. La veritat és que jo vaig iniciar la meva vida en un món, i  vaig canviar dràsticament de vida quan vaig descobrir l’herpetologia”.

Tot i que de petit li agradaven molt els bitxos, va encarar la seva formació i professió a ben altres temes, com l’electricitat, fins que es va despertar la passió pels amfibis.

Va començar a freqüentar l’Escola de Natura de Parets del Vallès als voltants del 2006, el grup de voluntariat ambiental de Gallecs i també va ser voluntari del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Durant aquest període va conèixer persones expertes i va participar en moltes formacions.

Relata el següent: “Dedicava a l’herpetologia tot el meu temps lliure. Vaig intentar fotografiar cada amfibi i rèptil de la península Ibèrica al seu hàbitat i ho vaig aconseguir! He pogut participar en estudis, en mostrejos, conèixer la ciència i fer fins i tot publicacions, col·laborant amb el meu primer mestre en Xavi Rivera de SCH, l’Albert Montori, en Salvador Carranza i en Fèlix Amat, aquests dos últims són els descobridors del tritó del Montseny”.

També explica que darreres els rèptils i els amfibis ha pogut viatjar pel món. Ha sortit molt a camp per mostrejar, tant a Catalunya com a altres indrets. Ha treballar amb escurçons al Moianès i en altres punts de la península Ibèrica. Al Montegre i el Corredor ha pogut fer la gestió d’amfibis introduïts amb els seus companys del GRENP i a Costa Rica ha pogut col·laborar amb estudis i mostrejos de serps verinoses.

El 2017 al voltant de l’escola de natura hi havia un grup sòlid de persones amb la voluntat de fer estudis i conservació de la natura, fet que va donar lloc al naixement del GRENP:  el Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets.

Des del 2018 va deixar definitivament la seva feina i es va dedicar al GRENP.

Com van ser els inicis del GRENP?

Al principi estàvem ubicats a l’Escola de Natura de Parets, on fèiem educació ambiental i seguiments i mostrejos a la Serra del Montengre i Corredor, Gallecs i Montseny. L’Escola de natura era també un centre de recollida de fauna salvatge on acollíem amfibis i rèptils. Posteriorment, per un canvi polític no es va voler que aquesta activitat continués allí. L’Ajuntament de Calafell ens va oferir instal·lacions i avui impulsem al CREAC, el Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell. Aquest fet ha estat una possibilitat de creixement: Disposem d’instal·lacions per amfibis i rèptils on tenim els tritons del Montseny en el projecte de cria, juntament amb el Centre de Fauna Salvatge de Torreferrusa, Pont de Suert, Zoo de Barcelona i Chester Zoo d’Anglaterra. També hi tenim Posidònia oceànica i col·laborem en recerca amb l’Institut de Biologia Evolutiva – CSIC UPF i l’Institut de Biomedicina de València – CSIC, entre d’altres. També duem a terme projectes d’educació i de voluntariat ambiental.

Quina és la missió de l’entitat?

Va néixer per la conservació i la restauració dels hàbitats a través de la recerca. Per donar a conèixer la natura entre la ciutadania i fer educació ambiental. Al principi van començar amb amfibis perquè al grup hi havia molts herpetòlegs, i de fet fem seguiments d’amfibis i rèptils, així com de malalties emergents. Criem tritons, però també treballem per altres grups de fauna. A més, el voluntariat del GRENP col·labora amb el Centre de Fauna de Torreferrussa i amb projectes de Gallecs (de rapinyaires, cigonyes, eriçons i vegetació entre d’altres).

En quins espais naturals actueu?

Tenim la seu a Calafell, però tenim projectes també al Parc del Montnegre i el Corredor, a Gallecs, al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny i fem activitats d’educació ambiental en diferents llocs.

Quins projectes dueu a terme?

Fem seguiment d’amfibis i rèptils al Parc del Montnegre i el Corredor i la gestió de malalties emergents en amfibis, així com seguiments de poblacions naturals i reintroduïdes del tritó del Montseny.

També col·laborem amb el centre fauna Torreferrussa. A Gallecs gestionem la gàbia de musculació de rapinyaires, fem aclimatació d’eriçons, seguiment de caixes niu a Gallecs, hacking de xoriguers…

Tenim un ampli programa de voluntariat ambiental: El nostre voluntariat actua principalment en tres espais,  al CREAC de Calafell, a l’Espai d’Interès Natural de Gallecs i al centre de fauna de Torreferrussa.

Gràcies a una iniciativa presentada i votada en pressupostos participatius, Calafell va iniciar un projecte recuperació de la praderia de Posidònia, amb el que estem implicats. Hem creat aquaris marins on porten llavors o esqueixos de posidònia recollits de les platges i els estem criant. Hem fet una prova pilot molt exitosa amb 166 plàntules de llavor i 43 feixos recuperats: Ja s’han pogut plantar plantat 2,5 m², amb suport biodegradable… És un projecte col·laboratiu, on intervenen també l’Associació Oceanicos, Anèl·lides i voluntaris i voluntàries ambientals. Ens agrada fer conservació de coses complicades…

Quin paper juga el voluntariat a la vostra entitat?

És bàsic, sense voluntariat el GRENP no funcionaria: Els voluntaris i voluntàries són l’ànima de l’associació.

Actualment, en tenim 56 a Torreferrussa, 18 a Gallecs i 20 a Calafell. En alguns punts, com a Gallecs, funcionen de manera molt autònoma i són molt proactius. Per exemple, proposen seguiments de rapinyaires perquè volen i amb l’equip de junta li donem un sentit i fem que es faci de manera adequada.

Quan fem accions puntuals alguna vegada han vingut fins a 100 persones.

La majoria del nostre voluntariat col·labora en tasques relacionades amb fauna, però també accions amb vegetació a Gallecs, com l’extracció d’espècies invasores, plantacions de vegetació a les basses de Gallecs, restauració de punts d’aigua, creació de punts d’insolació per rèptils, hotels d’insectes, caixes niu…

A més, oferim un aprenentage i servei (ApS) de recuperació de fauna a Mollet i una activitat que anomenem “Herpetòlegs per un dia” a la nostra oferta pedagògica.

A Calafell sentim l’interès i la bona predisposició de persones per al coneixement de la biodiversitat: Com a centre on col·labora l’ajuntament duem a terme gestió de fauna de tota mena, assessorant en cada cas en com s’ha d’actuar. Per exemple, aquest any vàrem estar des de la mitjanit fins a les 5.30 h de la matinada col·laborant en la coordinació de la tortuga que va venir a fer la posta d’ous a Calafell. Des de l’ajuntament es fan les coses molt bé com ara la restauració de les zones dunars de tot Calafell i el seguiment de la cria de corriol camanegre que fa el Gepec o amb Geven al Vendrell.

Pel que fa al voluntariat de Torreferrusa, hem de dir que hi ha una llista d’espera de vora 150 persones.

Quanta gent sou a l’entitat?

A la junta som 8 persones, 2 som Calafell i 6 repartits pel Vallès. Som persones de perfils diferents, juristes, científiques… i estem molt connectats.

L’equip tècnic és de 3 persones i puntualment contractem altres persones per a projectes.

Com és la teva feina a l’entitat?

Ara mateix faig de president i també de director del CREAC. Això vol dir que faig molta coordinació de projectes i paperassa com tramitar permisos, escriure informes, tema de contractes, reunions… Al camp faig el seguiment del tritó al Montseny i al Montnegre i Corredor.

Teniu espais en custòdia?

Ens ho han proposat i no ho descartem, però ara estem consolidant els projectes. La creació del CREARC ens ha requerit molta dedicació, quasi 4 anys de feina, i encara ens queda…

Quins són els principals problemes que us heu trobat?

Diria que com totes les entitats: Finançament i burocràcia. La burocràcia és complicada i necessitem una mica d’estabilitat per poder créixer. Al final som una organització sense ànim de lucre i tot ho invertim en conservació. Ens agradaria poder ampliar projectes i tenir un equip més gran amb més persones.

Creus que les ONG ambientals de conservació tenim prou visibilitat?

Entre entitats ens coneixem i en el sector ens truquen. Amb el públic general és variat: Molta gent ens contacta per la web, i quan fem activitats obertes de vegades venen 50 persones o de vegades 3.

Notem quan hem tingut ressò a la premsa com, va passar amb el projecte de la Posidònia, o quan va venir Martina Klein pel rodatge de Planeta R. Anem sovint a  Ràdio Calafell i això ha fet augmentar la gent interessada en l’entitat.

Quins projectes teniu a la vista?

A banda dels projectes que hem comentat, ara començarem, amb CREAC, una agenda d’activitats mensuals per conèixer la natura a Calafell, el projecte Posidònia, i també amb activitats de conscienciació com recollides de residus.

També està previst fer una reforma al CREAC per fer l’edifici més sostenible: Recollida de pluvials, plaques solars, finestres i vidres. També volem adequar les instal·lacions per l’educació ambiental.

Pots destacar algun moment especial que hagis viscut en aquests anys?

Sento que cada dia és especial i amb cada persona tinc un moment especial… És clar que recordo que vam celebrar molt quan ens van donar el permís de nucli zoològic del local de Calafell al CREAC!

Però també recordo una nit d’estiu a Torreferrusa, en plena onada de calor, quan estaven entrant 400 animals al dia. Tot el personal del Centre i els voluntaris i voluntàries treballàvem sense parar i no ens vam adonar que eren les 3 del matí. Fins que no vam revisar l’última caixa i comprovar l’últim animal ningú no va voler marxar. Això et fa veure que hi ha molta gent que es preocupa i lluita cada dia per la conservació de la natura, com totes les persones, que independentment de la seva implicació, formen part del GRENP.