Actualitat

Aquest any 2022 s’activa el voluntariat als centres de fauna salvatge, amb les entitats del territori

Voluntaris al Centre de Fauna de Torreferrussa. Autoria: Richard Martín.

Aquest estiu s’ha iniciat el programa de voluntariat als centres de fauna salvatge de la Generalitat de Catalunya, gràcies a la implicació de les entitats ambientals del territori.

Només durant els mesos d’estiu, fins a 7.000 falciots han ingressat al centre de recuperació de fauna de Torreferrussa, on un equip format per professionals i persones voluntàries els han estat alimentant quatre vegades al dia. L’augment d’ingressos al centre es veu agreujat, en gran manera, pel canvi climàtic, ja que l’increment d’onades de calor ha fet augmentar la temperatura dels nius, propiciant que els pollets d’espècies com els falciots saltin del niu. Així, la tasca d’aquests voluntaris es de gran importància per millorar l’alimentació i tractament d’aquests animals.

A Catalunya existeixen diversos centres de fauna salvatge (CFS). La Generalitat en gestiona set, i d’aquests, 4 fan tasques també de rehabilitació clínica de fauna salvatge. Tres d’aquests acullen actualment persones voluntàries: Torreferrussa (a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Oriental), Vallcalent (a Lleida, el Segrià), i Aiguamolls de l’Empordà (a Castelló d’Empúries, a l’Alt Empordà).

Des de la XCN hem estat treballant amb el Servei de Flora i Fauna, i el Servei d’Educació Ambiental de la Generalitat de Catalunya per definir un nou model de voluntariat adaptat a la llei de voluntariat 25/2015, on es defineix que l’acció voluntària recau en les entitats privades sense ànim de lucre. En aquest sentit, s’ha elaborat el «Document marc per a l’acció voluntària als centres de fauna», on es recullen els objectius, les tasques a realitzar per part dels voluntaris, i les obligacions per part dels centres de fauna i les entitats ambientals.

D’aquesta manera, aquest any 2022 s’ha iniciat el nou programa de voluntariat, amb la coordinació general de la XCN i la gestió de cada programa de voluntariat per part de les entitats següents:

  • Associació GRENP al CFS de Torreferrussa: voluntariat@grenp.org
  • Fundació Trenca al CFS de Vallcalent: voluntaris@trenca.org
  • Associació APNAE al CFS d’Aiguamolls de l’Empordà: apnae@apnae.org

Per fer voluntariat no és necessari tenir coneixements o experiència prèvia, però sí que es demana tenir sensibilitat envers la conservació de la fauna salvatge; interès per conèixer, aprendre i adaptar-se al Centre de Fauna i capacitat de treballar en equip. Es pot fer voluntariat a partir dels 18 anys, o a partir dels 16 anys amb autorització d’un tutor/a. Es pot consultar més informació sobre com fer voluntariat a un Centre de Fauna Salvatge a través d’aquest tríptic informatiu.

Associació GRENP, fira de l’Espelta de Gallecs, 13/11/2022. Voluntaris del GRENP a la parada de la fira. Autoria: XCN.

Els Centres de Fauna Salvatge i l’acció voluntària

Els Centres de Fauna Salvatge, que també fan tasques de rehabilitació, mantenen animals salvatges temporalment fins que es troben en condicions de sobreviure per si mateixos a la natura. Per tant, tenen com a funcions principals rehabilitar i alliberar, en les millors condicions possibles, els exemplars de les espècies de la fauna autòctona protegides que es poden trobar desvalgudes al camp. A la vegada, s’analitzen les causes de mortalitat per tal d’evitar que es tornin a repetir (verins, electrocucions, furtivisme, atropellaments, malalties, etc.) i es participa en programes de cria en captivitat d’algunes espècies que ho requereixen.

Les principals tasques que s’hi realitzen són:

  • Rehabilitació i retorn a la natura de la fauna autòctona que ingressa. Alliberament d’exemplars un cop es tinguin les garanties suficients perquè puguin sobreviure.
  • Cria en captivitat de diferents espècies amenaçades.
  • Tasques pericials i forenses. Necròpsies, informes forenses en casos d’ingressos per verins, trets o electrocucions, entre d’altres.
  • Educació i sensibilització ambiental. En els mateixos centres, si es disposen d’instal·lacions o a l’exterior. Els alliberaments d’exemplars rehabilitats és un dels mitjans per conscienciar la població sobre els problemes mediambientals.
  • Investigació i recerca. Col·laboracions amb entitats externes i estudis d’investigació en diferents camps.

Les persones voluntàries col·laboren en algunes d’aquestes tasques, segons les necessitats dels centres i les habilitats o interessos dels voluntaris, com per exemple, suport en alimentació, neteja d’instal·lacions i manteniment, o infermeria. A més, també donen suport i participen en accions d’alliberament de fauna. El moment més breu però significatiu, perquè després de tota la feina feta, finalment els animals ingressats al centre poden retornar al seu medi, i continuar aportant beneficis per la natura.

Associació GRENP, fira de l’Espelta de Gallecs, 13/11/2022. Xerrada del GRENP de sensibilització ambiental sobre la conservació de la fauna salvatge. Autoria: XCN.

Aquest és el cas de l’alliberament que va tenir lloc el diumenge 13 de novembre, en el marc de la Fira’t de l’Espelta de Gallecs, al Vallès Oriental, un espai lúdic i festiu adreçat a visibilitzar l’agricultura ecològica i els productes locals de Gallecs, així com la tasca associada de conservació de l’entorn i la biodiversitat. Els voluntaris de l’Associació GRENP, que col·laboren amb el Centre de Fauna de Torreferrussa, van disposar d’una parada des d’on van donar a conèixer la importància de la tasca del voluntariat. Tot seguit, van realitzar una xerrada adreçada al públic de la fira i van alliberar dos xoriguers.

El xoriguer comú (Falco tinnunculus) és un ocell nidificant molt comú a tot el territori, però també se’l troba com a migrant i hivernant d’exemplars procedents del nord d’Europa. És fàcil de veure fins i tot en entorns urbans. És una de les espècies de rapinyaire diürna més petites de Catalunya, que s’alimenta d’invertebrats, petits mamífers com ratolins o musaranyes, petits ocells i rèptils. L’alliberament d’aquests exemplars de xoriguers al voltant de Gallecs contribueix a la millora de la biodiversitat i a reforçar-ne les xarxes tròfiques.

Associació GRENP, fira de l’Espelta de Gallecs, 13/11/2022. Alliberament d’un exemplar de xoriguer, recuperat al Centre de Fauna de Torreferrussa. Autoria: XCN.

Des de la Fundació Trenca també van dur a terme un alliberament el 22 de novembre passat, a l’entorn natural del Castell del Remei, d’un exemplar d’astor comú (Accipiter gentilis). Aquest exemplar, juntament amb un germà, van arribar sent encara uns pollets al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida), procedents d‘un niu ubicat en un arbre que havia de ser talat. Al Centre de Fauna han estat criats fins al moment just del seu alliberament. Aprofitant l’ocasió, es va fer una jornada d’educació ambiental, a la que van assistir 8 persones, on es va fer referència a les espècies que es poden trobar al voltant del Castell del Remei i concretament sobre la importància de l’espècie alliberada. L’astor comú és un rapinyaire forestal de mida mitjana, que s’alimenta de diverses aus, com garses, coloms o gralles, i d’esquirols i conills, entre d’altres. Com tots els rapinyaires, és una espècie protegida, però actualment molt comuna i en augment a tots els boscos.

Fundació Trenca. 22/10/2022. Activitat d’alliberament d’astors al Castell del Remei de Lleida. Autoria: Fundació Trenca.