Actualitat

La Ultra Clean Marathon acull 2.000 persones per assolir un repte esportiu i ambiental nou a casa nostra!

L’Ultra Clean Marathon va començar el passat diumenge 13 de maig a la platja de Sant Feliu de Guíxols. Després de 295 km corrent i recollint residus per diferents zones d’alt valor paisatgístic i natural de Catalunya, realitzant una marató diaria, aquest repte esportiu i ambiental va finalitzar a la platja del Somorrostro a Barcelona el passat 19 de maig.

Durant aquestes 7 etapes vam comptar amb la implicació dels ambaixadors de l’Ultra Clean Marathon, els corredors Albert Bosch i Nicole Ribera, els quals han valorat el repte molt positivament i han assegurat que “malgrat que tots dos hem fet algunes de les curses considerades més dures del món, aquesta no la canviaríem per res”. Els dos han estat d’acord que “córrer per un repte cansa, però correr per un propòsit no, gràcies a l’energia de la gent que ha participat: escoles, empreses, voluntaris ambientals i organització”. 

A l’apartat de premsa de l’Ultra Clean Marathon trobareu els vídeos i imatges d’aquesta ecocursa que va combinar esport i natura. 

ORGANITZACIONS IMPLICADES

Cada etapa de l’Ultra Clean era singular i especial, tant per l’espai on es recorria com per les organitzacions implicades. Es va comptar amb la participació d’empreses, escoles i participants individuals que van recórrer una part d’aquests trams! Gràcies a la seva implicació es van recollir 2 tones de residus!

Cal destacar que cada etapa tenia una temàtica diferent, vinculada als valors ambientals i projectes associats de les zones on es passava. Les temàtiques van ser: 

– Etapa 1: Sant Feliu de Guíxols – Girona . Etapa dedicada a la flora i les espècies exòtiques. Les entitats protagonistes d’aquesta etapa van ser l’Associació Naturalistes de Girona i La Sorellona

– Etapa 2: Ripoll – Vic. Etapa dedicada als rius i cursos fluvials. Les entitats protagonistes d’aquesta etapa van ser el Consorci del Ter i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis

– Etapa 3: Gerri de la Sal – Tremp. Etapa dedicada als paisatges i boscos de muntanya. L’entitat protagonista d’aquesta etapa va ser l’Estació Biològica del Pallars Jussà

– Etapa 4:  Alfés – Lleida. Etapa dedicada a la vegetació estepària de Catalunya. L’entitat protagonista d’aquesta etapa va ser l’Associació Trenca

– Etapa 5: Montserrat. Etapa dedicada a la ramaderia extensiva i a la prevenció d’incendis forestals. L’entitat protagonista va ser la Fundació Catalunya – La Pedrera. 

– Etapa 6: Delta de l’Ebre – Ametlla de Mar. Etapa dedicada a les llacunes litorals. L’entitat protagonista va ser l’Associació Graëllsia

– Etapa 7: Sant Cugat – Barcelona. Etapa dedicada a les deixalles marines, al mar i a la biodiversitat del fons marí.. L’entitat protagonista va ser UBMON

A més, en el marc de la campanya “Jo sóc donant ambiental“, es va demanar a tots els participants que voluntàriament realitzessin un donatiu. Us recomanem que feu un cop d’ull als projectes on es destinaran els donatius

ALLIBERAMENT D’ANIMALS 


Gràcies a la implicació dels Centre de Recuperació de Fauna de la Generalitat de Catalunya, a diverses etapes va comptar amb l’alliberament d’una au. Concretament a Girona es va alliberar un aligot, després de ser recuperat pel Centre de fauna dels Aiguamolls de l’Empordà.  A Tremp es va alliberar un esparver, i a Lleida una cigonya. Ambdues aus s’havien recuperat al Centre de Fauna de Vallcalent. A Montserrat es va alliberar un exemplar d’aligot recuperat, que va passar 5 mesos al Centre de Fauna de Torreferrussa. Finalment a Barcelona es va alliberar un exemplar de gavina corsa i es va reintroduir un xoriguer petit, procedents també del Centre de Fauna de Torreferrussa

PATROCINADORS I COL·LABORADORS

La Ultra Clean Marathon ha comptat amb un ampli suport de diverses empreses i institucions, gràcies al qual s’ha pogut finançar aquest esdeveniment innovador i nou a casa nostra.

Ha comptat amb el patrocini global de l’Obra Social “la Caixa”, Urbaser, Driving Events i Nissan. I el patrocini per etapes de BUFF, Comexi, Diputació de Lleida, Fundació Girbau, Ocean 52, Tarannà Viatges i Veritas.

A part, altres empreses han col·laborat de manera global donat el seu suport en espècies, facilitant material i productes per agraïr als corredors la seva participació: Albet i Noya, Brita, Catalunya Rural, Club Emas, Denso i Santanderina Group.

I han col·laborat en les diferents etapes oferint descomptes o facilitant el bon funcionament de l’esdeveniment: Ajuntament de Barcelona, Ajuntament del Bruc, Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Vic, Casanova de Baix, Centre Excursionista de Catalunya, Confraria de Pescadors de Barcelona, Consell Comarcal del Pallars Jussà, Gremi d’Hotelers de Barcelona, Hotel Catedral de Barcelona, Hotel Rull, Hotel Terradets, Mercabarna, Nutrició sense Fronteres, Parc de les Olors de Claverol, Parc Natural de Collserola, Parc Natural del Delta de l’Ebre, Geoparc de la Conca de Tremp – Montsec i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

A més, també hem comptat amb el suport i la implicació de desenes d’organitzacions locals que han contribuït a l’èxit d’aquesta gran aventura!

L’Ultra Clean Marathon ha estat organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat. I ha comptat amb el patrocini global d’Urbaser, Driving Events, Nissan 100% Elèctric i Obra Social “la Caixa”.