Actualitat

La segona edició de l’Ultra Clean Marathon ha posat en valor les diferents entitats ambientals que treballen al territori

La segona edició de l’Ultra Clean Marathon ha finalitzat aquest dissabte 11 de maig. El repte esportiu i mediambiental de l’UCM ha fet la volta circular a Catalunya, recorrent 700 km en set dies. Una de les novetats d’enguany ha estat la incorporació de dues etapes en bicicleta  -les dues primeres- i de dues etapes en caiac -les dues últimes-, esdevenint una Ultra Clean Marathon molt exigent física i mentalment per la gran quantitat de quilòmetres concentrats en pocs dies i la combinació de les tres disciplines: bicicleta, running i caiac.

En aquest sentit, tant Bosch com Ribera, els 2 ambaixadors de totes les etapes, han explicat que els ha resultat “un repte molt dur però molt bonic perquè té un objectiu molt important al darrere: la natura“. Albert Bosch, a més, ha destacat que ha viscut aquest set dies “que han estat molt macos amb molta emoció” i ha remarcat especialment el pas per diferents pobles i les trobades amb escoles “on veiem que els joves estan molt compromesos amb la natura“. En aquesta mateixa línia, Nicole Ribera, assegura que “m’han impactat molt les preguntes dels escolars i la valoració d’allò més positiva que en fan els joves del repte que és l’Ultra Clean Marathon”. Ribera també ha assegurat que “és un experiència esportiva molt bèstia” i ha confessat que “si no hagués estat per la natura hagués abandonat a la quarta etapa”.

700 km per tot el territori 

La combinació de les tres disciplines ha permès fer 700 km i passar per les quatre demarcacions de Catalunya i per una múltiple diversitat d’espais naturals que tenen necessitats de conservació diferents i que han anat des del paisatge d’alta muntanya, als ecosistemes marins passant pels boscos litorals o els cultius de secà, entre d’altres. Al llarg d’aquests set dies també s’ha volgut posar en valor les diferents entitats mediambientals que treballen al territori. En aquest sentit, Manel Gazo, membre de la junta de la Xarxa per a la Conservació de la Natura,  comenta que  “l’UCM també posa en valor la tasca diària del més d’un centenar d’entitat ambientals de Catalunya en favor de la natura”. Concretament en tota la cursa les entitats protagonistes han estat l’Associació Trenca, Osmon, CEA Alt Ter, Associació de Naturalistes de la Garrotxa, Associació de Naturalistes de Girona, Associació La Sorellona, Posidònia 2021 i Submón.

Cal destacar que en diverses etapes s’ha fet l’alliberament d’espècies de fauna recuperades als Centres de Recuperació de la Generalitat de Catalunya. 

Una Ultra Clean Marathon circular

L’Ultra Clean Marathon d’enguany ha estat circular, per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus, donar importància a l’economia circular, i conscienciar que hem de ser responsables dels residus al llarg de tot el cicle de vida interpel·lant les persones productes i consumidores.L’Ultra Clean Marathon ha passat per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s’ha organitzat amb el suport d’escoles, administracions locals i empreses, així com d’entitats ambientals que treballen al territori.

Gairebé tres tones de residus

L’Ultra Clean Marathon d’enguany ha permès recollir prop de tres tones de residus. Les accions de neteja fetes al llarg de la setmana han permès acumular 2.877 kg de residus. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà, ha remarcat a l’acte de cloenda: “malgrat ser-ne perfectament conscients de la quantitat de residus que hi ha arreu del medi natural, veure’ls tots junts impacta molt i ens dóna ales per seguir treballant també en la prevenció”. 

Més de 4.000 participants

La segona edició de l’Ultra Clean Marathon ha permès doblar el número de participants al llarg de la setmana assolint els 4.000, cosa que demostra la creixent conscienciació de cura i respecte del medi ambient i la major implicació de la ciutadania. Cal destacar també l’àmplia participació d’alumnes d’escoles i instituts arreu del territori, tant pel que fa al volum d’infants i joves que han participats a les accions de neteja organitzades als seus municipis com en la forta implicació en les diverses activitats educatives prèvies que han realitzat als centres educatius. 

Per primera vegada l’UCM ha arribat al mar on s’hi han disputat les dues últimes etapes. D’aquestes dues s’ha de remarcar també la gran implicació de les entitats que treballen al mar que ha col·laborat molt activament en les neteges del litoral i en la logística de les etapes, fent palès que el mar és un dels grans actius del nostre país i un important ecosistema que cal preservar. 

L’Ultra Clean Marathon ha estat organitzada conjuntament per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental, l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat. Ha estat possible gràcies al suport de patrocinadors com Urbaser, l’Obra Social “La Caixa”, Veritas, Driving Events i Driving Logistics i també gràcies als patrocinadors d’etapes que en aquesta darrera han sigut Comexi, el centre comercial Diagonal Mar, PEUSA i FIATC assegurances. 

També cal agrair a les empreses i entitats col·laboradores tant globals com de cada etapa la seva implicació!

Si voleu veure com han sigut les diferents etapes de l’UCM us recomanem que consulteu l’apartat de premsa, on hi trobareu les imatges i el vídeo de cada etapa!