Actualitat

Vols ajudar en la conservació de l’aurora dels guarets, una papallona en perill d’extinció?

L’any 2021, després de 14 anys sense dades de l’espècie a Catalunya, l’entitat Paisatges Vius va localitzar exemplars d’aurora dels guarets (Zegris eupheme) en una zona rural del terme municipal de Flix. L’aurora dels guarets és un lepidòpter amenaçat en perill d’extinció inclòs al Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya.

El passat mes de novembre, Paisatges Vius i el Grup de Natura Freixe van formalitzar un acord de col·laboració per dur a terme tasques de recuperació d’aquesta espècie en una finca que el Grup té en custòdia a la zona on es va localitzar la papallona amenaçada. Es tracta d’un camp de conreu de poc més d’una hectàrea que ara s’ha convertit en una Microreserva de papallones. A través d’una gestió activa, s’està creant un hàbitat òptim per a afavorir l’aurora dels guarets, a la vegada que s’hi estableix un punt de seguiment.

Es busquen persones voluntàries per donar suport a les tasques de conservació relacionades amb aquest projecte!

En què consisteix la participació de les persones voluntàries?

Principalment s’hi duran a terme dos tipus de tasques:

  • Prospecció a camp d’espècies de papallones amenaçades: l’aurora dels guarets i l’escac de Ponent (dates a concretar entre abril i juny).
  • Creació d’hàbitats per afavorir la presència d’aquestes papallones: recol·lecció de llavors silvestres de plantes nutrícies i posterior sembra en finques en custòdia (dates a concretar).

Aquestes tasques requereixen una formació prèvia que impartiran conjuntament l’entitat Paisatges Vius i el Grup de Natura Freixe.

Estàs interessat o interessada en participar de manera voluntària en la conservació d’espècies de papallones en perill d’extinció en el marc del projecte Microreserva de papallones? Respon el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu!

Font: notícia al web del Grup Natura Freixe.