El butlletí de la XCN – Febrer 2023
El butlletí de la XCN – Febrer 2023

El butlletí de la XCN – Febrer 2023

L’emergència per frenar la degradació del patrimoni natural i la pèrdua creixent de la biodiversitat al territori català és cada vegada més urgent.

Davant l’escenari actual, Catalunya té un gran repte per endavant en la reconstrucció d’una economia que avanci cap a la transició ecosocial, i els pressupostos aprovats per aquest 2023 han de permetre ara més que mai avançar en aquest sentit.

Tot just quan ens arriben els compromisos pactats a la COP15 de Biodiversitat a Montreal, amb un acord mundial per protegir la biodiversitat del planeta que preveu un paquet de 23 mesures pensades per reduir la pèrdua de biodiversitat i restaurar els ecosistemes naturals abans de 2030, es fa molt difícil entendre propostes com les que hem sentit els darrers dies, liderades per el Partit Socialista de Catalunya, que van en el sentit contrari als objectius i directrius europees i mundials.

Així, davant l’acord pres per 190 països, entre ells Espanya, que es comprometen a protegir un 30% dels ecosistemes terrestres, marins, costaners i oceànics, i a restaurar el 30% dels ecosistemes que ja estan degradats no ens podem permetre que Catalunya aposti per propostes com l’ampliació de l’Aeroport del Prat, el Quart Cinturó, o el Hard Rock. Propostes que no fan més que degradar més espais naturals i hàbitats que necessitem salvaguardar.

És un pas enrere incomprensible, que amenacen greument la viabilitat i la preservació dels ecosistemes que sustenten la vida i posen en risc els recursos essencials per l’economia, la justícia social i la salut de les persones.

En aquest sentit, des de la XCN instem al govern a prendre mesures valentes i a executar el pressupost 2023 amb responsabilitat ambiental, defensant i situant la natura en el centre de les seves polítiques socials i econòmiques.

Saber-ne més

actualitatL’ACTUALITAT DE LA XCN

Propostes polítiques municipals per la conservació de la natura 2023

Des de la XCN publiquem fins a 20 accions estratègiques perquè els grups municipals les incorporin als seus programes polítics, en el context de les […]
» Llegeix la notícia

Acompanyem dues entitats en plans de gestió de custòdia agrària

Què és la custòdia agrària? La custòdia agrària s’ha consolidat com una eina útil de suport a la pagesia i com una estratègia per a […]
» Llegeix la notícia

Conservar la natura amb l’esport: el 18 de març corre l’Ultra Clean Marathon!

La cursa per la natura, l’Ultra Clean Marathon, se celebra enguany el 18 de març. Proposem una manera de contribuir a la conservació de la […]
» Llegeix la notícia

MÉS NOTÍCIES

ENTITATS MEMBRES

L'entrevista

L'entrevista

Oriol Tarragó, de l'Associació Irehom: "Som un projecte ambiental enmig de la natura, però també volem cuidar les persones".

Ja som 191 entitats membres!

Ja som 191 entitats membres!

Donem la benvinguda a l'Associació de Micropobles de Catalunya, Triops Divulgació, l'Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor, Custòdia Platges i a l'Associació l'Era, 5 noves entitats membres de la XCN.

Subscriu-te al butlletí de la Taula Salut i Natura

Encara no t'has inscrit al butlletí de la Taula Salut i Natura? A què esperes! Rebràs informació d'actualitat sobre les iniciatives que vinculen la natura amb la salut a Catalunya.

RECURSOS

Boscos

Boscos

Recupera el vídeo de la Jornada PATT "Gestió sostenible i potenciació de la biodiversitat en finques forestals", on compartim les propostes d'accions per compatibilitzar la conservació amb altres usos de l'espai forestal.

Donacions internacionals

Donacions internacionals

Vídeo del webinar "Donacions internacionals per a la conservació privada de la natura a la Unió Europea", en el marc del projecte LIFE ENPLC.

Biodiversitat forestal

Biodiversitat forestal

Vídeo divulgatiu del projecte LIFE BIORGEST, que té per objectiu millorar la biodiversitat del bosc mediterrani mitjançant la integració de mesures específiques i pràctiques innovadores en els instruments de gestió forestal.

Preservar i restaurar

Preservar i restaurar

Primera sessió del Cicle de Cafès Prismàtic 2023, cicle de webinars organitzats pel CREAF. En Lluís Brotons explica quina és la situació d'Europa i Catalunya en quan a restauració d'hàbitats.

Recol·lecció silvestre

Recol·lecció silvestre

Els Corremarges han publicat "Recol·lectar i conservar", una guia de bones pràctiques per a la recol·lecció sostenible en el mosaic agroforestal.

Ens fem ressò...

alt_textAGENDA

 

Twitter @XCNatura

Youtube XCN

Xarxa per a la Conservació de la Natura
Seu social
C/ Sagrada Família 7. 08500 – Vic

Delegació
C/ Providència 42. 08024 – Barcelona
Tel. 93 886 61 35 – info@xcn.cat