Actualitat

Propostes polítiques municipals per la conservació de la natura 2023

Des de la XCN publiquem fins a 20 accions estratègiques perquè els grups municipals les incorporin als seus programes polítics, en el context de les eleccions municipals del 28 de maig de 2023.

L’emergència per frenar la degradació del patrimoni natural i la pèrdua creixent de la biodiversitat al territori català és cada vegada més urgent. Segons l’última actualització del Living Planet Index (LPI) per a Catalunya, realitzada el 2022 per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, s’evidencia una greu tendència de pèrdua de biodiversitat, alertant-se que les poblacions de fauna salvatge han tingut una davallada mitjana del 24% els darrers 20 anys.

Aquesta situació s’agreuja amb els efectes del canvi climàtic, arribant a una situació insostenible, i posant en risc les funcions dels ecosistemes i les contribucions que aquests tenen al nostre benestar, com la pol·linització, la fixació de carboni, l’esmorteïment d’inundacions, la purificació de l’aire i de l’aigua, la prevenció d’incendis forestals i, en definitiva, la nostra pròpia salut i supervivència. Davant l’escenari actual, Catalunya té un gran repte per endavant en la construcció d’una societat que pugui dur a terme la transició ecosocial.

En aquest sentit, el paper dels ens locals és essencial per avançar en aquesta direcció. Els ens locals són agents actius al territori amb coneixement de la realitat social, rural i territorial, i amb un alt compromís amb els usos sostenibles dels recursos municipals. Disposen de característiques apropiades que els permeten l’acostament i la proximitat a les persones, capacitat de gestió integral i disponibilitat de competències en àmbits com el medi ambient, la salut, l’urbanisme i el paisatge.

Per això, en tant que són l’administració més propera a la ciutadania i al territori, juguen un paper decisiu per poder fer front a l’actual situació d’emergència ecològica, climàtica i social, i per posar les bases d’un model socioeconòmic i territorial sostenible.

Des de la XCN hem definit fins a 20 propostes municipals, agrupades en 5 àmbits, a fi que siguin considerades i incorporades als respectius programes electorals, tot donant resposta al context d’emergència ecològica i climàtica actual:

  • Governança i participació de la societat civil organitzada en la implementació de polítiques de conservació
  • Gestió de recursos naturals
  • El repte energètic
  • Transició a un nou sistema agroalimentari
  • Salut i Natura

Volem que la veu de la natura també arribi a les urnes… Suma’t a la campanya i ajuda’ns a difondre-la!