Agenda

Acte de presentació i constitució de l’associació Propietats per a la Conservació de la Natura

25/11/2022

Des de la XCN volem convidar-vos a l’acte de presentació i constitució de l’associació Propietats per a la Conservació de la Natura, el proper divendres, 25 de novembre, a les 17.30h a Albanyà.

Es tracta d’una nova entitat, creada amb el suport de la XCN, que està integrada per propietàries i propietaris que gestionen les seves finques amb criteris respectuosos amb la natura i amb voluntat de promoure noves iniciatives en aquest sector.

Aquesta associació té per missió promoure models de gestió de la propietat privada amb harmonia amb la natura a través d’una economia rural, social i regenerativa, teixint complicitats amb tots els actors implicats.

Com sorgeix?

La llavor d’aquest moviment cal situar-la en els resultats de l’informe que al 2021 vam elaborar des de la XCN, titulat “Estudi de motivacions de la propietat privada per conservar la natura: “I tu, per què conserves la natura?en la qual van participar 179 persones propietàries i gestores de finques privades. 

Aquest informe va evidenciar que la majoria de persones propietàries no només mostren gran interès per conèixer la biodiversitat del seu espai sinó que senten també l’obligació moral de conservar la natura i perceben aquesta conservació com una estratègia vàlida per assegurar la sostenibilitat de la seva finca.

Degut a factors com la manca de finançament, la càrrega burocràtica i la necessitat de compartir i transferir coneixements entre propietaris i gestors de les finques, s’ha evidenciat la necessitat de facilitar un espai associatiu de diàleg i treball entre les persones propietàries interessades en conservar la natura als seus espais.

Paral·lelament, els resultats d’aquest estudi es troben alineats també amb els objectius del projecte d’investigació europeu LIFE ENPLC, del qual la XCN és sòcia activa, i que té entre els seus objectius establir una col·laboració estreta entre entitats i associacions de propietaris per conservar la natura i promoure l’adaptació al canvi climàtic.

És en el context d’aquest projecte on, a països com Itàlia, Polònia i Portugal,  s’estan gestant noves iniciatives d’associacions de propietàries amb l’objectiu de promoure la conservació de la natura a les seves finques.

En la mateixa línia, a Catalunya ens sumem a aquestes iniciatives pioneres mitjançant la creació de la nova associació Propietats per a la Conservació de la Natura.

Vine a la presentació de la nova entitat!

Si vols conèixer més detalls sobre aquesta associació, et convidem a l’acte fundacional que tindrà lloc a l’Ajuntament d’Albanyà el proper 25 de novembre a les 17:30h.

Durant l’acte, comptarem amb parlaments de persones representants de la Junta de l’associació:

  • Manel Raventós
  • Stef Van Dongen
  • Beatriu Tenas
  • Rosa Galindo

Posteriorment, es farà la signatura de l’acta fundacional amb totes les persones sòcies fundadores i brindis de celebració.

Acte obert a persones propietàries, entitats i a tota persona interessada.