Agenda

Boscos madurs i el seu potencial terapèutic

19 d'octubre del 2023

Els boscos madurs són boscos que presenten un alt interès ecològic, ja que representen el “nucli antic” dels boscos, un patrimoni natural únic i irreemplaçable. No obstant, a Catalunya el percentatge d’aquest tipus de bosc és molt baix. En aquests espais se’ls atribueixen una funcionalitat terapèutica ja que aporten múltiples beneficis en l’organisme humà, tant psicològics com fisiològics.


Durant la sortida visitarem la finca privada de Can Catà, ubicada al Parc Natural de Collserola, una finca que tot i estar ubicada en un entorn amb una molt elevada pressió antròpica, conté un bosc que representa un molt bon exponent de bosc mediterrani i que, a la fondalada, presenta zones on fa molt de temps que no s’hi duu a terme un aprofitament fuster. Això i el seu caràcter ombrívol ha permès l’evolució d’alzines, roures i pins d’una envergadura més que notòria, de 150 o 200 anys.

Durant la sortida farem una volta circular per la finca i coneixerem com des de l’Associació Sèlvans treballen per custodiar aquest tipus de boscos i els avenços en relació al binomi Bosc i Salut. A la visita ens acompanyarà també en Xavier Gil en representació de la propietat forestal de Can Catà.

Dijous, 19 d’Octubre – 10h a 13h
Organitza: Associació Sèlvans
Lloc: Parc Natural de la Serra de Collserola (Barcelonès)

COM PARTICIPAR-HI

La participació a les sortides és gratuïta, però cal confirmar assistència al formulari d’inscripció.

A cada sortida s’ofereix la possibilitat que els participants dinin plegats, promovent així un espai informal i complementari a la sortida per compartir experiències i teixir aliances. Podeu indicar al formulari d’inscripció si esteu interessats a dinar plegats.

Aquelles sortides on no es pugui arribar amb transport públic, els desplaçaments es fan de manera particular. Si algú no té cotxe particular o vol compatir-lo, que ho indiqui al formulari d’inscripció i des de l’organització ho tindrem en compte.

EL CICLE DE SORTIDES ENDINSEM-NOS AL TERRITORI 2023

A Catalunya tenim més d’un centenar d’entitats ambientals que treballen activament per a la conservació i/o restauració d’espais naturals. Tot i l’elevada aportació que fan les seves accions per revertir la crisi climàtica i ecològica en la que ens trobem, la seva tasca té poca visibilitat.

Així doncs, hem organitzat un cicle de 5 sortides de camp en que volem donar a conèixer els projectes que realitzen algunes d’aquestes entitats i quina contribució fan a la millora de la biodiversitat. A la vegada, volem que les sortides esdevinguin un espai on es puguin intercanviar coneixements entre els participants i les entitats implicades.

Les altres sortides del cicle de sortides, a les quals també podeu participar, són:

21 d’abril – Camps de treball i implicació ciutadana en la recuperació de senders del Museu de Camins . Llagunes (Pallars Sobirà)

11 de maig – Silvopastura en ecosistemes mediterranis. Cassà de la Selva (Gironès)

15 de juny – Espais naturals i sobrefreqüentació. Les Planes d’Hostoles (Garrotxa)

29 de juny – Papallones, estanys i prats de dall en una finca agroramadera. Pardines (Ripollès)