Agenda

Camps de treball i implicació ciutadana en la recuperació de senders del Museu de Camins

21 d'abril del 2023

El Museu de Camins és una reserva viva de senders del Pirineu: un entramat de més de 300 km de camins no asfaltats, corriols, senders, encreuaments, marges i construccions que es troben en una sola vall i que s’han mantingut i recuperat de manera comunitària convertint-ho en un museu a l’aire lliure a la Vall de Siarb (Pallars Sobirà). A través d’aquest entramat, es pot accedir al conjunt de patrimoni cultural i natural de la vall. Metafòricament, els diferents jaciments i vestigis són les sales d’aquest museu, i els camins, els passadissos que les connecten.

Durant la sortida l’Associació Balmes Blancs explicaran els camps de treball i les diverses activitats de voluntariat que han impulsat, gràcies a les quals, a poc a poc s’està recuperant aquesta valuosa xarxa de camins antics (l’estiu passat van organitzar 21 camps de treball!). Visitarem una de les sales, la Solana, on podrem veure una bassa de rec amb les seves secles recuperades, el prat de dall, antics trossos, bancals recuperats, etc.

La caminada a la Solana durarà aproximadament 1 hora i es recorrerà 2 km de distància. Pel camí, veurem alguns murs recuperats, i alguns murs caiguts.

Divendres, 21 d’Abril – 10h a 13.30h
Organitza: Museu de Camins – Associació Balmes Blancs.
Lloc: Llagunes (Pallars Sobirà).

COM PARTICIPAR-HI

La participació a les sortides és gratuïta, però cal confirmar assistència al formulari d’inscripció.

A cada sortida s’ofereix la possibilitat que els participants dinin plegats, promovent així un espai informal i complementari a la sortida per compartir experiències i teixir aliances. Podeu indicar al formulari d’inscripció si esteu interessats a dinar plegats.

Aquelles sortides on no es pugui arribar amb transport públic, els desplaçaments es fan de manera particular. Si algú no té cotxe particular o vol compatir-lo, que ho indiqui al formulari d’inscripció i des de l’organització ho tindrem en compte.

EL CICLE DE SORTIDES ENDINSEM-NOS AL TERRITORI 2023

A Catalunya tenim més d’un centenar d’entitats ambientals que treballen activament per a la conservació i/o restauració d’espais naturals. Tot i l’elevada aportació que fan les seves accions per revertir la crisi climàtica i ecològica en la que ens trobem, la seva tasca té poca visibilitat.

Així doncs, hem organitzat un cicle de 5 sortides de camp en que volem donar a conèixer els projectes que realitzen algunes d’aquestes entitats i quina contribució fan a la millora de la biodiversitat. A la vegada, volem que les sortides esdevinguin un espai on es puguin intercanviar coneixements entre els participants i les entitats implicades.

Les altres sortides del cicle de sortides, a les quals també podeu participar, són:

11 de maig – Silvopastura en ecosistemes mediterranis. Cassà de la Selva (Gironès)

15 de juny – Espais naturals i sobrefreqüentació. Les Planes d’Hostoles (Garrotxa)

29 de juny – Papallones, estanys i prats de dall en una finca agroramadera. Pardines (Ripollès)

19 d’octubre – Boscos madurs i el seu potencial terapèutic. PN Collserola (Barcelonès)