Agenda

Com preparar un bon contracte o conveni de custòdia. Formació en línia.

18/05/2023

18 de maig de 2023. 10 – 11:30h. En línia.

Aquesta formació, dirigida a entitats de custòdia en actiu i a aquelles entitats que vulguin fer el pas a la custòdia, pretén donar les nocions bàsiques i les recomanacions pràctiques necessàries per a utilitzar dues eines essencials de la custòdia del territori: els plans de gestió i els contractes i convenis de custòdia.

Els contractes i convenis de custòdia són els instruments jurídics més habituals per a formalitzar les iniciatives de custòdia. Aquests recullen les motivacions de les parts que intervenen en la custòdia d’un determinat espai, els objectius comuns per a aquest espai i els pactes voluntaris, que inclouen els compromisos adquirits de les diferents parts pel que fa a la gestió de la finca. Degut a que aquests instruments són el marc contractual pel qual es regirà la iniciativa de custòdia, també preveuen, entre d’altres aspectes, la durada, els motius d’extinció i les vies de resolució de conflictes.

Recentment, des de la XCN hem fet una actualització dels diferents models d’aquests instruments jurídics, per a adaptar-los a noves circumstàncies i facilitar-ne el seu ús i comprensió. En la segona formació d’aquest cicle, presentarem el contingut dels contractes de custòdia i les característiques que els diferencien dels convenis de custòdia. De la mà d’una entitat de custòdia, també tractarem, de forma pràctica i a través d’exemples, la resolució d’objeccions i reticències amb la propietat a l’hora de signar contractes i convenis de custòdia.

PROGRAMA

10h – Models actualitzats i principals característiques dels contractes i convenis de custòdia.

Presentarem el contingut actualitzat dels models de contractes i convenis de custòdia elaborats per la XCN, i farem recomanacions per a la seva preparació. També es farà un repàs de les principals característiques dels convenis de custòdia.

  • Anabel Cepas, Xarxa per a la Conservació de la Natura.

10:45h – Experiències pràctiques: tractament d’objeccions i reticències amb la propietat per aconseguir signar contractes i convenis de custòdia.

De la mà de dues entitats de custòdia repassarem casos reals i com s’han aconseguit resoldre les reticències de diferents perfils de propietats per poder signar contractes i convenis de custòdia.

  • Ander Achotegui, Fundació Emys.
  • Hèctor Hernández, Associació Mediambiental la Sínia.

11:15h – Torn obert de preguntes

Formació en plans de gestió

Aquesta formació compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la subvenció exclosa de concurrència pública 2022, emmarcada en el Pla de Treball DGPA-XCN 2021