La sobrefreqüentació que pateixen diversos espais naturals suposa una amenaça per la biodiversitat que hi habita i deriva en moltes pressions. Aquesta massificació té un impacte important a nivell ambiental però també a nivell social.
Des del 2017 la Fundació Emys està duent a terme diversos projectes de regulació de la sobrefreqüentació a diversos espais de les comarques gironines. Treballen en l’anàlisi i la planificació per determinar quines son les accions que poden ajudar a reduir aquestes pressions i a pal·liar-ne la seva sobrefreqüentació, a través d’estratègies de conservació, comunicació, participació ciutadana i planificació.
Durant la sortida coneixerem l’experiència dels gorgs de les Planes d’Hostoles i de Sant Feliu de Pallerols. Els ajuntaments d’ambdós municipis, conjuntament amb la Fundació Emys, han tractat aquesta problemàtica de manera holística, valorant l’espai natural protegit i compatibilitzant la conservació de la natura amb la visita de l’espai i la convivència ciutadana. El procés va culminar el 2021 amb la firma d’un conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua per la custòdia fluvial del riu Brugent.
Dijous, 15 de Juny – 10h a 14h
Organitza: Fundació Emys.
Lloc: Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa).
COM PARTICIPAR-HI
La participació a les sortides és gratuïta, però cal confirmar assistència al formulari d’inscripció
A cada sortida s’ofereix la possibilitat que els participants dinin plegats, promovent així un espai informal i complementari a la sortida per compartir experiències i teixir aliances. Podeu indicar al formulari d’inscripció si esteu interessats a dinar plegats.
Aquelles sortides on no es pugui arribar amb transport públic, els desplaçaments es fan de manera particular. Si algú no té cotxe particular o vol compatir-lo, que ho indiqui al formulari d’inscripció i des de l’organització ho tindrem en compte.
EL CICLE DE SORTIDES ENDINSEM-NOS AL TERRITORI 2023
A Catalunya tenim més d’un centenar d’entitats ambientals que treballen activament per a la conservació i/o restauració d’espais naturals. Tot i l’elevada aportació que fan les seves accions per revertir la crisi climàtica i ecològica en la que ens trobem, la seva tasca té poca visibilitat.
Així doncs, hem organitzat un cicle de 5 sortides de camp en que volem donar a conèixer els projectes que realitzen algunes d’aquestes entitats i quina contribució fan a la millora de la biodiversitat. A la vegada, volem que les sortides esdevinguin un espai on es puguin intercanviar coneixements entre els participants i les entitats implicades.
Les altres sortides del cicle de sortides, a les quals també podeu participar, són:
21 d’abril – Camps de treball i implicació ciutadana en la recuperació de senders del Museu de Camins . Llagunes (Pallars Sobirà)
11 de maig – Silvopastura en ecosistemes mediterranis. Cassà de la Selva (Gironès)
29 de juny – Papallones, estanys i prats de dall en una finca agroramadera. Pardines (Ripollès)
19 d’octubre – Boscos madurs i el seu potencial terapèutic. PN Collserola (Barcelonès)