Life Biorgest
Objectiu del projecte
L’objectiu principal del projecte és millorar la biodiversitat del bosc mediterrani mitjançant la integració de mesures específiques i pràctiques innovadores en els instruments de planificació i gestió forestal, i mitjançant nous mecanismes de finançament i compensació. D’aquesta manera es pretén fer compatible la millora de la biodiversitat amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, garantint la persistència de les masses i la seva adaptació al canvi climàtic.
Objectius específics
- Millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis més representatius (pinedes i masses de Quercus), compatibilitzant els seus valors ambientals i socioeconòmics i promovent la seva capacitat d’adaptació al canvi climàtic.
- Demostrar l’aplicabilitat de les mesures de gestió forestal innovadores mitjançant actuacions sobre el terreny, l’efecte de les quals és caracteritzat en detall durant el projecte.
- Desenvolupar noves mesures per a la promoció de la biodiversitat forestal: (i) manuals i models de gestió forestal, incloent conceptes de silvicultura propera a la naturalesa i criteris per a preparar i establir àrees en evolució natural; (ii) desenvolupament i adaptació d’un Índex de Biodiversitat Potencial adaptat al bosc mediterrani, que permeti avaluar el seu estat de conservació i plantejar mesures per a la seva millora.
- Desenvolupar mecanismes innovadors de finançament (incloent mètodes de quantificació i eines per a la custòdia del territori) que permetin retribuir la propietat forestal per la pèrdua d’ingressos causada per l’aplicació de pràctiques de promoció de la biodiversitat.
- Integrar les mesures desenvolupades en les polítiques i normatives regionals que regeixen la gestió del bosc mediterrani: (i) planificació territorial i sectorial; (ii) instruments d’ordenació forestal; (iii) directrius de gestió forestal sostenible.
- Transferir les tècniques, indicadors i mesures desenvolupades als principals agents implicats en la gestió forestal (propietat, gestors, administració forestal, empreses) per promoure la seva adopció.
- Difondre els resultats als actors específics i sensibilitzar la societat sobre la importància de millorar la biodiversitat amb una gestió forestal sostenible i multifuncional que eviti l’abandonament rural i promogui boscos vitals capaços de generar serveis ecosistèmics (productes renovables, lleure, paisatge, protecció de sòls i aigües, emmagatzematge de carboni) i d’albergar un ecosistema resilient i divers.
Accions previstes
- Accions preparatòries: Reunions amb els propietaris dels rodals seleccionats i signatura d’acords d’actuació; definició i harmonització dels indicadors de biodiversitat de referència; diagnòstic inicial de cada rodal, disseny de les mesures de conservació i intervencions silvícoles; i anàlisi de mecanismes innovadors de finançament.
- Una acció de compensació als propietaris dels terrenys, en concepte de drets d’ús.
- Accions de conservació: Models innovadors de gestió per a la millora de la biodiversitat i per a la preparació cap a una dinàmica natural en boscos mediterranis dominats per Quercus ilex, Quercus humilis/faginea i Pinus halepensis; Aplicació de l’Índex de Biodiversitat Potencial i de mesures específiques de conservació; i Integració de mesures de promoció de la biodiversitat a les normatives i polítiques que regeixen la gestió dels boscos mediterranis.
- Accions de seguiment de l’impacte del projecte: Creació d’un comitè assessor d’experts; avaluació de les àrees intervingudes i les seleccionades per a dinàmica natural des del punt de vista silvícola, de la biodiversitat i d’altres funcions ecosistèmiques; avaluació socioeconòmica del projecte així com de progrés del mateix; i valoració econòmica de la implementació de les mesures per a la millora de la biodiversitat i disseny de mecanismes de compensació a la propietat.
Resultats esperats
- 208 ha de rodals demostratius entre Catalunya (Espanya) i Occitània (França), en els quals s’aplica una gestió forestal innovadora per a la millora de la biodiversitat, a les 4 principals tipologies forestals mediterrànies: alzinars (Quercus ilex – HIC9340); pinedes de Pinus halepensis (HIC9540), rouredes submediterrànies de Q. humilis i de Q. faginea i Q. canariensis (HIC9240); i suredes (Q. suber – HIC9330 a Occitània), en diferents àmbits geogràfics. D’aquesta superfície, 48 ha corresponen a rodals de referència, seleccionats pel seu estat de maduresa per a ser destinats a dinàmica natural.
- Els models de gestió implementats milloren els indicadors de biodiversitat i redueixen la competència i l’estrès hídric, augmentant el creixement i vitalitat de les masses, així com la seva resiliència, afavorint la seva adaptació al canvi climàtic.
- Desenvolupament de mesures de compensació silvo-ambiental, incloent una metodologia de càlcul de l’impacte econòmic i el desenvolupament de mecanismes de compensació i finançament d’aquesta.
- Desenvolupament d’eines i indicadors per integrar la promoció de la biodiversitat en la gestió forestal: desenvolupament d’un Índex de Biodiversitat Potencial per a boscos mediterranis i preparació de 6 guies tècniques i 6 articles tecnicocientífics per promoure l’adopció d’aquestes pràctiques.
- Noves eines i models transferits al sector forestal per aplicar una nova gestió que afavoreixi la conservació d’aquests hàbitats: incorporació en 3 normatives, instruments de planificació i gestió forestal a Catalunya; i almenys 350 participants en les activitats: cursos d’especialització, jornades i aules de transferència, activitats de networking i seminari final.
- Increment de la sensibilització dels propietaris i gestors forestals i del públic en general sobre la problemàtica tractada i les solucions aportades pel projecte.