LIFE CUSTODIA
Espanya és un dels països amb més biodiversitat de la Unió Europea, però per fer front a l’emergència ambiental global i els objectius de l’Estratègia de Biodiversitat 2030 de la UE és essencial millorar la governança i trobar eines eficients per fer-ho.
La custòdia del territori constitueix una eina de conservació de la natura que fomenta acords voluntaris entre propietaris i entitats sense ànim de lucre per millorar els valors naturals i culturals d’un entorn. A Espanya s’impulsa des de fa més de 20 anys.
En aquest context, el LIFE CUSTODIA. Governança ambiental: una missió innovadora per millorar la conservació de la biodiversitat mitjançant la custòdia del territori, sorgeix amb l’objectiu d’impulsar la col·laboració publicoprivada i social per a la conservació i la restauració de la natura en el marc de l’Estratègia Europa de Biodiversitat 2030 i els acords internacionals, mitjançant la innovació i l’impuls de la custòdia del territori.
Per assolir aquest objectiu, el projecte compta amb la participació d’organitzacions de referència vinculades a la custòdia del territori, tant a nivell nacional com internacional.
Aquest projecte és coordinat per la Fundación Biodiversidad, i participen com a socis Eurosite, Foro de Redes y Entidades de Custodia del Territorio (FRECT), Fundación Global Nature (FGN), Fundación Fernando González Bernáldez/ Europarc-España, SEO/BirdLife i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN). Compta amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.
Aquesta iniciativa, que es desenvoluparà des de l’octubre del 2024 fins al setembre del 2028 amb un pressupost d’1,7 milions, es basa en tres pilars:
- Innovació: centrada en els mecanismes financers i socials i en el desenvolupament de polítiques públiques.
- Mobilització de finançament: atraient fons privats i públics europeus i nacionals per escalar els resultats del projecte.
- Internacionalització: maximitzant el flux d’innovació i transferibilitat en custòdia del territori.
OBJECTIUS
- Fomentar la innovació i la generació i promoció de bones pràctiques per a la conservació de la natura, relacionades amb la custòdia del territori.
- Promoure polítiques públiques amb especial atenció a una seguretat jurídica més gran dels acords de custòdia del territori i a la promoció d’incentius lligats a l’eficàcia dels acords en la conservació i restauració de la biodiversitat.
- Fomentar la col·laboració publicoprivada-social.
- Millorar les capacitats, la comunicació i els recursos per a la conservació i restauració de la natura.
- Millorar la qualitat, el seguiment i l’avaluació dels acords de custòdia del territori per mesurar-ne l’eficàcia en la conservació de la biodiversitat.
- Mobilitzar finançament públic, privat i mixt per a la custòdia del territori.
- Maximitzar, reproduir i ampliar els resultats del projecte a escala internacional, consolidant les xarxes existents.
ACTUACIONS PREVISTES
El projecte es divideix en 8 paquets de treball i 25 subtasques.
Aquestes cobreixen tant les accions de gestió i coordinació del projecte (WP1), sostenibilitat, replicabilitat i explotació dels resultats dels projectes (WP5), comunicació i difusió (WP7), i seguiment i avaluació (WP8), com altres paquets de treball centrats en aspectes tècnics per assolir els resultats esperats: disseny i execució d’un programa d’innovació per a la custòdia del territori que pugui promoure iniciatives i projectes reproduïbles a través de fars d’innovació (WP2), impuls de la col·laboració publico-social-privada per al desenvolupament de polítiques d’enfortiment de la custòdia del territori com a eina de governança per a la conservació de la naturalesa (WP3), capacitació dels agents de la custòdia del territori ( WP4) i internacionalització de la custòdia del territori (WP6).