Actualitat

5 projectes finançats a través de l’arrodoniment solidari “Cèntim a cèntim, prevenim els incendis”

Si sou vienesos, segurament us haureu trobat amb la campanya “Cèntim a cèntim, prevenim els incendis”. Sabíeu que a través d’aquest arrodoniment solidari es recapten uns donatius molt valuosos per a la prevenció d’incendis i conservació de la biodiversitat?

En l’entorn mediterrani on vivim és impossible impedir que hi hagi incendis, però sí que
és possible minimitzar-ne el risc i evitar que petits incendis esdevinguin grans incendis incontrolats.

Si al territori es creen espais oberts en forma de camps de pastura, es frena la propagació dels grans incendis i es guanya temps per a la intervenció efectiva dels mitjans d’extinció. A més, el manteniment d’espais oberts promou la diversitat d’hàbitats i la biodiversitat associada.

Aquesta prevenció es duu a terme a través de la silvopastura, un mètode que ha demostrat una bona eficiència en la gestió dels nostres boscos, a la vegada que promou l’economia rural i afavoreix la biodiversitat de l’entorn.

Aquest arrodoniment ha estat gestionat a través de Worldcoo als establiments Viena, ha estat actiu durant tot l’any 2023 i continua aquest any 2024.

Us agradaria conèixer quins membres de la XCN estan duent a terme aquestes tasques gràcies a aquests donatius?

Aquí un recull!

A Terres de l’Ebre, l’Associació l’Aube, mitjançant la custòdia del territori, ha incorporat un ramat de 250 ovelles de raça paloma i 26 cabres de raça murciana per pasturar la finca la Pineda, a l’espai natural de la Picossa, on a més de prevenir incendis, també recuperen l’hàbitat de l’àliga cuabarrada.

Al Garraf, la Fundació Miranda ha gestionat un ramat de 26 cavalls recuperats de situacions de maltractament, isolament o abandonament. Gràcies a aquesta donació han pogut fer tasques de desbrossament i millora de les instal·lacions del ramat. Des de l’entitat i la Universitat Autònoma de Barcelona, asseguren que allà on pasturen els cavalls, la matèria vegetal combustible es redueix en un 72%.

A les muntanyes de Prades, a l’entorn de Mont-ral, l’Associació Molí del Fort ha passat d’un ramat de 20 a un de 150 ovelles ripolleses, actuant per la prevenció d’incendis i la millora de la biodiversitat, afavorint l’obertura d’espais per l’hàbitat de l’àliga cuabarrada.

A les Garrigues altes, a Bovera, l’Associació Trenca ha incorporat un ramat de rucs africans i cabres per prevenir incendis i potenciar l’hàbitat de la tortuga mediterrània a l’entorn dels oliverars centenaris.

La Fundació Pau Costa actua a tres municipis: Capçanes, Tivissa i Pratdip, on han fet diverses tasques, com la incorporació d’un ramat de cabra blanca de Rasquera, un ramat de cabra pirenaica i una prova pilot per aplicar nous collars amb geolocalització i tancats virtuals, per facilitar la tasca dels pastors.