Actualitat

El litoral de l’Ametlla de Mar com a font d’inspiració!

El Grup de Treball de Custòdia Marina i Litoral va organtizar una sortida el passat 29 d’octubre.

El Grup de Treball de Custòdia Marina i Litoral va organitzar una sortida tècnica a l’Ametlla de Mar el passat 29 d’octubre on van participar una vintena de persones tant d’entitats de custòdia, d’administracions locals així com tècnics de Generalitat -i per primer cop van participar diverses tècniques del Servei de Gestió del Litoral-.
 
La primera part de la jornada va consistir en conèixer la llacuna de Torrent del Pi, una llacuna costanera restaurada per l’entitat Paisatges Vius, per tal d’afavorir la presència i augment de dues espècies de peixos d’aigua dolça endèmics del litoral peninsular mediterrani en perill d’extinció: el fartet (Aphanius iberus) i el samaruc (Valencia hispanica). Des de l’entitat han recuperat la llacuna fent-la un millor hàbitat per aquests peixos, així com s’hi ha instal·lat un observatori de fauna i una cartelleria explicativa. Aquí hem pogut veure un exemple d’acció de custòdia que ha requerit obres amb maquinària pesada, i que l’objectiu no és la restauració en sí sinó l’espècie objectiu, en aquest cas, els peixos.
 
Donat que va ser un dia molt ventós, vam fer una parada tècnica per a esmorzar totes juntes en un lloc calent, i aprofitar una mica per a coneixe’ns millor tots i totes les participants. Un dels objectius de les nostres trobades és fomentar el treball en xarxa i l’intercanvi d’opinions i idees, i s’ha de buscar aquests espais.

La segona part de la jornada va consistir en visitar la llacuna i el port de l’Estany, un lloc on conflueixen dos acords de custòdia: un de l’entitat Paisatges Vius per a la llacuna, i un de l’entitat Graëllsia per a tot l’EIN Cap de Santes Creus (l’inici del qual es troba aquí). Aquest és un exemple de com dues entitats poden conviure i fer projectes diferents a un  mateix espai, ja que cada entitat té els seus interessos específics. Aquí el tècnic de medi ambienta de l’Ametlla de Mar, Xavier Solé, ens va parlar del projecte de restauració del port que s’està fent des de l’ajuntament i la Generalitat, i Paisatges Vius ens va explicar el projecte de restauració de la llacuna de l’Estany i les dificultats de permisos amb les que es van trobar. En acabar, Graëllsia ens van explicar el nou acord signat l’estiu de 2018 per a fer accions de conservació tant marina com litoral al llarg de tot l’espai natural del Cap de Stes Creus, aquí a l’Ametlla, sempre amb una mirada molt centrada en treballar el voluntariat i l’educació ambiental, així com el seguiment de l’estat ambiental d’aquest espai.

Durant el dinar es van poder compartir impressions i sensacions de la jornada, i tot seguit va tenir lloc la segona trobada anual dels membres del Grup de Custòdia Marina i Litoral, que van acordar engegar nous projectes conjunts, i van compartir impressions sobre la recent reunió del grup amb els tècnics del Servei de Gestió de Litoral de la Generalitat de Catalunya.

Us animem a visitar aquests espais i seguir la feina que fan ambdues entitats a través de les xarxes socials: Paisatges Vius
Graëllsia