Actualitat

Fins a 500 activitats tindran lloc durant la Setmana de la Natura 2024!

La Setmana de la Natura, que tindrà lloc entre el 22 de maig (Dia Internacional de la Diversitat Biològica) i el 5 de juny (Dia Mundial del Medi Ambient), incloent-hi el 24 de maig (Dia Europeu dels Parcs) comptarà en la seva 9a edició amb l’acompanyament musical del cantautor Cesk Freixas, mitjançant l’adaptació del seu èxit “La petita Rambla del Poble Sec” a la temàtica ambiental, amb la que ens convida a submergir-nos en la riquesa natural que ens envolta.

A través d’aquesta versió especial, anomenada “La natura crida“, Freixas ens recorda la urgència de cuidar el nostre planeta i ens anima a unir-nos a la lluita per la seva conservació de la natura mitjançant les nombroses entitats ambientals del nostre país. El videoclip que acompanya la cançó presenta les tasques que realitzen les entitats per protegir el medi ambient i ens anima a passar a l’acció amb elles fent voluntariat.

El músic de l’Alt Penedès no és l’únic personatge popular que ha volgut mostrar el seu suport a la Setmana de la Natura; aquest any, la iniciativa compta amb la complicitat de persones reconegudes dins altres àmbits, com la cuinera i Creu de Sant Jordi Ada Parellada, el millor xocolater mundial al 2022, Lluc Crusellas, la periodista de Ràdio 4, Pilar Sampietro, o l’activista ambiental Olivia Mandle, coneguda com la «Greta Thunberg catalana».

Més de 500 activitats previstes

Sota el paraigua de la Setmana de la Natura, biblioteques, entitats ambientals, ajuntaments, escoles, parcs naturals, empreses o museus desplegaran arreu del país sortides, visites guiades, activitats de voluntariat ambiental, exposicions, cursos, tallers, xerrades, concursos, anellaments d’ocells i d’altres activitats variades.

Aquest any destaquen, entre moltes altres, l’Aplec dels 4 rius al Parc de la Devesa de Girona (una jornada que s’emmarca en el projecte GiroNat), una visita guiada a Les Llobateres amb SEO/BirdLife, una acció de voluntariat ambiental a la desembocadura del riu Gaià amb l’Associació Mediambiental la Sínia, un viatge a la natura per conèixer la trenca i el repte de la connectivitat a Lleida, una jornada de restauració de la roureda litoral de Cubelles amb ARBA o una descoberta dels Oliverars Monumentals a Ulldecona amb el GEPEC.

L’any passat, 313 organitzadors van celebrar 523 accions a favor de la natura, per la qual cosa, la campanya es consolida com un dels majors esdeveniments d’implicació ciutadana pel medi ambient a Catalunya. Al web setmananatura.cat es poden cercar les diferents activitats segons el dia, la tipologia d’activitat (voluntariat, taller, xerrada, exposició, etc.), el tipus de públic (familiar, adult o especialitzat), o segons l’organitzador.

Consulta les activitats:

Connectem la natura”, eslògan d’aquest any

La situació d’emergència ecològica i crisi climàtica que estem vivint té greus efectes sobre la biodiversitat a Catalunya, on les poblacions de fauna salvatge han tingut una davallada mitjana del 24% dels seus individus, i els ecosistemes d’aigua dolça, litorals, agraris i de boscos madurs es troben greument amenaçats.

Una de les principals causes de la pèrdua de diversitat biològica són els canvis en els usos del sòl, que provoquen la reducció, deteriorament i la fragmentació, generalment associats a l’efecte barrera, la urbanització i la intensificació o abandonament de l’activitat agrària. Tot això acaba provocant la reducció de la connectivitat ecològica, fet que es veurà agreujat pel canvi climàtic.

Reconnectar els hàbitats aïllats mitjançant connectors ecològics s’ha demostrat un mètode molt efectiu per evitar els processos d’extinció locals, donar suport al flux genètic -i d’aquesta manera a la diversitat genètica- i per mantenir processos ecològics com la migració i adaptació de les espècies al canvi climàtic.

La Setmana de la Natura és organitzada per la XCN i compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.