QUAN ES CELEBRA I QUI HO ORGANITZA?
Entre el 24 de maig i el 5 de juny de 2018 es podrà participar en centenars d’activitats a la natura i per la natura arreu de Catalunya. La Setmana destaca per la gran quantitat i diversitat d’organitzacions implicades en aquestes activitats. Enguany comptem amb més de 220 organitzacions entre les quals es troben: entitats ambientals, ajuntaments, consorcis, empreses, universitats i escoles. La seva implicació és clau per assolir l’èxit de la Setmana!
A la Setmana hi trobem actes per divertir-se, per deixar-se sorprendre per la natura i per aprendre. Un sentiment i un missatge que recullen els padrins i padrines de la Setmana. L’Ada Parellada, la Pilarín Bayes,en Francesc Mauri, Els Amics de les Arts i l’Albert Bosch, ens expliquen en els vídeos promocionals quin és el seu vincle en la natura i perquè cada persona pot ser part activa en la conservació del patrimoni natural.
EN QUIN TIPUS D’ACTIVITATS ES POT PARTICIPAR?
Les activitats de la Setmana de la Natura són molt diverses i per a tots els públics. Les podeu consultar totes al mapa del portal www.setmananatura.cat .També les podeu consultar agrupades per
categories: voluntariat ambiental, sortides i visites guiades, tallers, conferències, cursos, …, En síntesis podem trobar accions al voltant de:
LA DESCOBERTA: descobrir la natura que ens envolta, la que tenim més propera casa! Per estimar cal conèixer el nostre entorn, ja sigui urbà, sigui rural, a muntanya o a mar. Tenim un medi ric i biodivers, sovint poc conegut. Durant la Setmana de la Natura podem participar en sortides de descoberta de paisatge, de fauna bioblitzs, gimcanes de natura o safaris fotogràfics…..
L’EMPATIA AMB LA NATURA: aprendre quins són els seus valors naturals, què ens aporten, i quins són els impactes i les amenaces a la que està sotmesa la natura, quines són les seves conseqüències, i els impactes sobre la nostra pròpia salut i qualitat ambiental. Alhora, conèixer quines alternatives existeixes per a poder construir un model de societat respectuós amb el medi ambient. Podem assistir a xerrades, conferències, projeccions, sortides demostratives…..
L’ACCIÓ : actuar per la natura: La Setmana de la Natura convida la ciutadania a formar part de les entitats, col·laborant en projectes de voluntariat ambiental i a implicar-se activament en la defensa el medi ambient. Es pot participar en jornades de voluntariat ambiental per eliminar espècies invasores, per replantar boscos de ribera, per eliminar residus abandonats, per fer censos de fauna, o per l’acció que sigui més necessària en el vostre entorn.
L’EXPRESSIÓ: iniciatives artístiques connecten la Natura amb les emocions: des de la fotografia a la il·lustració, del cinema al land art…a la cuina.
EL BRAÇALET VERD, IDENTITAT DE LA SETMANA DE LA NATURA
Tots els participants a la Setmana de la Natura rebran un braçalet verd #setmananatura fet per l’entitat Maresmon dedicada a les dones en risc d’exclusió social. Tothom podrà compartir les seves fotografies amb el braçalet a les xarxes socials!
ES PREMIA LA PARTICIPACIÓ: UN CONCURS I UN SORTEIG
El Concurs de fotografia #setmananatura premiarà aquelles imatges que mostren les activitats que es realitzen durant la Setmana. El guanyador serà premiat amb una sortida naturalista!
D’altra banda, les escoles que col·laborin amb algun acte i enviïn les seves imatges amb la polsera, participaran en el sorteig d’un taller de natura amb una entitat ambiental. Podeu consultar més informació sobre el sorteig del taller.
L’ULTRA CLEAN MARATHON
El tret de sortida de la Setmana de la Natura ha estat donat per l’Ultra Clean Marathon, un gran repte ambiental i esportiu en el qual s’han dut a terme 7 maratons durant 7 dies consecutius passant per espais naturals on actuen entitats ambientals mentre es recollien residus. L’Ultra Clean Marathon ha unit 2 grans esdeveniments ambientals de Catalunya: el Let’s Clean Up i la Setmana de la Natura. Podeu trobar més informació sobre l’Ultra Clean Marathon a www.ultracleanmarathon.cat
QUI SOM?
La Setmana Natura és una campanya coordinada des de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), dues xarxes representatives d’ONG’s ambientals catalanes. Es tracta d’un esdeveniment transversal amb el qual volem estendre el missatge de la protecció de la natura, i al que convidem a implicar-se en la protecció del medi ambient a persones i entitats de tots els àmbits.
En la passada edició 2017 van participar 28.000 persones i va haver-hi 320 activitats.
La Setmana de la Natura és possible gràcies al suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i de l’Obra Social “la Caixa”. A més forma part de la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible.