Actualitat

La Fundació CRAM atén un total de 86 exemplars de fauna marina i 10 esdeveniments de nidificació el 2023

Autoria: Fundació CRAM.

La Fundació CRAM, a través del projecte SERVIMAR, atén un total de 86 exemplars de fauna marina en la costa catalana el 2023: 54 tortugues marines, 5 cetacis, 26 aus marines i 1 tauró. Per a això, disposa d’un centre de recuperació, un vehicle de rescat i un equip tècnic humà disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, que permet mantenir un sistema de resposta immediata i permanent.

SERVIMAR és el servei d’assistència a fauna marina que realitza la Fundació CRAM, a instàncies de la Generalitat de Catalunya, i amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Les amenaces que pateixen aquest tipus de fauna són diverses. Interacció pesquera, contaminació, canvi climàtic i pressió humana sobre el medi són les principals causes de regressió d’aquestes espècies. Per aquest motiu, resulta fonamental comptar amb un servei que doni assistència veterinària als exemplars de fauna marina que són víctimes de lesions i/o patologies causades directament o indirectament per l’acció humana.

Un total de 51 exemplars de tortuga marina (Caretta caretta) han estat ateses per la Fundació CRAM, sent la interacció pesquera el principal motiu d’ingrés. Un 81% de les tortugues marines van ser capturades accidentalment per un art de pesca, principalment l’arrossegament. Durant el 2023, s’han pogut recuperar i reintroduir en la mar al 78% d’elles i un 7% romanen en el centre amb un pronòstic favorable per a la seva reintroducció en les pròximes setmanes.

També s’han realitzat 5 assistències a cetacis: 2 dofins mulars (Tursiops trucatus) i 3 dofins llistats (Stenella coeruleoalba). Les assistències a cetacis presenten una gran complexitat. Per una banda, es tracta d’individus d’hàbitat pelàgic i conducta gregària que, després d’iniciar un quadre patològic i d’haver emprat totes les energies a intentar seguir el grup, arriben a la costa extremadament debilitats, deshidratats i afectats per la malaltia que els va fer abandonar el seus companys. I, per altra banda, per la gran sensibilitat a l’estrès que pateixen aquests animals salvatges davant d’una assistència veterinària, fet que implica, en la majoria dels casos, traslladar un campament d’assistència clínica a la mateixa platja que faciliti una atenció clínica fora de les
instal·lacions del centre de recuperació.

De les 5 assistències, una d’elles va ser la realitzada el 24 de desembre a un dofí mular a la Badia del Fangar (Delta de l’Ebre, Tarragona), un dofí de més de 150 kg que va quedar encallat dintre de la badia, que presentava un bon estat de salut, i que va poder reintroduir-se amb èxit a mar obert.

Pel que fa a les aus marines s’han atès un total de 26 exemplars d’espècies no protegides: 24 gavians argentats (Larus michaellis) i 2 gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus). El 38% presentava una fractura en alguna de les seves ales i el 54% han pogut ser reintroduïdes al medi natural.

Autoria: Fundació CRAM.

Altres projectes de conservació i assistència

Assistència a un elasmobranqui

També, durant el 2023 es va poder donar assistència a un tauró, en concret un tauró bocadolça de morro rodó (Hexanchus griseus) que va quedar encallat, ja mort, a la badia de Palamós.

Una temporada de nidificació record: 10 nius enregistrats a Catalunya

A més a més, paral·lelament al projecte SERVIMAR, s’han atès un total de 3 femelles de tortuga Caretta caretta nidificants, arribant així a les 54 tortugues marines ateses.

L’estiu del 2023 ha estat una temporada de nidificació que ha superat totes les expectatives en el litoral Mediterrani espanyol, arribant a un total de 10 nius a Catalunya. En total s’han incubat, al litoral català, un total de 876 ous – 116 artificialment a les incubadores de la Fundació CRAM i CRARC – i han nascut un total de 677 tortugues marines – 100 en incubadora.

Els pescadors, una peça clau en la conservació de les tortugues marines

Cal destacar el paper fonamental dels pescadors en la conservació de les tortugues marines, convertint-se en el primer agent involucrat en el procés de recuperació d’aquests animals, ja que són els primers en detectar la captura accidental i són els encarregats d’activar el protocol de rescat. Gràcies al projecte “Pescadors a favor del mar”, que la Fundació CRAM porta duent a terme en els últims anys a través de jornades de capacitació i sensibilització pesquera en les diferents confraries s’han atès del 2017 al 2023, gràcies a la col·laboració dels pescadors, un total de 355 tortugues marines amb un èxit de reintroducció del 91%.

La importància de la sensibilització ambiental

L’objectiu principal de la Fundació CRAM és recuperar el màxim nombre d’exemplars possible i reintroduir-los al seu medi natural i així contribuir a un equilibri poblacional d’aquestes espècies protegides tan vulnerables a l’acció humana. A més, l’existència d’un centre de recuperació de fauna marina i el desenvolupament d’accions de rescat i assistència, permet desenvolupar accions de sensibilització a la ciutadania, apropant la importància de la biodiversitat, fomentant la responsabilitat ambiental i promovent la coexistència harmoniosa entre tots els éssers vius del planeta.

Així mateix, el programa educatiu que realitza la Fundació CRAM ha aconseguit arribar a més de 43.000 persones durant el 2023, i ha comptat amb la participació de més de 270 persones al seu programa de voluntariat, així com amb més de 1.200 persones al programa de voluntariat corporatiu.

Font: Fundació CRAM.