Actualitat

Plataforma d’Aprenentatge sobre Accés a la Terra. Nou projecte Erasmus +

Quins fenòmens estan dificultant l’accés a la terra? En què cal formar-se per revertir la situació? La XCT dóna continuïtat a aquesta línia de treball estratègica a través d’un nou projecte Erasmus+.

Des del passat mes de setembre ens embarquem en una altra aventura en el marc del programa Erasmus+: una plataforma d’aprenentatge sobre accés a la terra per l’agroecologia. Durant 3 anys, el projecte ens permetrà formar-nos sobre els aspectes clau que determinen la problemàtica d’accés a la terra arreu d’Europa i ens ajudarà a organitzar-nos millor com a entitat que vol contribuir a revertir la situació.

Ens acompanyen 8 organitzacions més que, amb trajectòries i experiències diverses, tenen contacte amb la problemàtica de l’accés a la terra en el seu dia a dia: Terre de Liens (França), Rurbans – Escola de Pastors (Catalunya), EcoRuralis (Romania), AMPI (República Txeca), Regionalwert AG (Alemanya), Agroecopolis (Grècia), De Landgenoten (Bèlgica) i The Soil Association (Regne Unit).

Amb l’objectiu d’engegar el projecte, es va realitzar la primera reunió a Sainte Croix (França) els dies 19 i 20 de setembre. Entre d’altres, allà es va concretar que la transferència de coneixements tindrà lloc a través de:

  • Paquets d’aprenentatge en els quals es recollirà recursos estratègics ja existents d’una manera sistemàtica i pràctica.
  • Jornades de formació
  • Jornades de divulgació
  • Webinars amb especialistes externs
  • Assessoraments “peer-to-peer”, en els que podrem recórrer als socis més experimentats per tractar aspectes clau en el context específic de la XCT

Des de la XCT es treballarà dur per canalitzar aquests esforços cap a la conservació dels valors naturals associats als sistemes agraris. Es preveu acollir una jornada de divulgació a Catalunya cap al setembre de 2019; us en mantindrem informades!

El resum del projecte es pot consultar al següent enllaç (en anglès). Actualment s’està preparant una enquesta per determinar quines necessitats formatives són més prioritàries, definint així les temàtiques que cal abordar al llarg del projecte. Hi teniu res a dir? Detecteu àrees de formació estratègiques per contribuir a l’accés a la terra a Catalunya? Escriviu-nos a cblasco@xct.cat, incorporarem els vostre suggeriments i, al llarg del projecte, procurarem integrar i traslladar els coneixements adquirits a les entitats i persones interessades!