Actualitat

Sabies que a Catalunya ja comptem amb 6 nius de tortuga careta? Tu també pots col·laborar en la seva protecció!

La Regió Mediterrània està registrant en els últims anys un augment d’esdeveniments esporàdics de nidificació de tortugues marines. A Catalunya, l’espècie que ve a les nostres platges és la tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta).

Des del juny de 2023 s’han registrat fins a 6 nius de tortuga careta al litoral català, sumant un total de 15 nius a les costes del Mediterrani occidental aquest estiu (Catalunya, València, Múrcia, Andalusia i Balears).

Des de la XCN col·laborem amb la Generalitat de Catalunya i el Centre Tecnològic BETA en l’organització de formacions per donar a conèixer la situació d’aquesta espècie vulnerable i donem suport en la coordinació del voluntariat de custòdia dels nius amb les entitats del territori.

Detectar rastres: el primer pas per protegir els nius

Per poder detectar on les tortugues hagin pogut fer niu, és important que totes les persones que visitem les platges aquest estiu coneguem com detectar i reconèixer rastres de tortuga.

Si detectes un rastre:

Si veus una tortuga marina:

  • Has de mantenir-te almenys a 10 metres de distància.
  • Posa’t al darrere (que no et vegi).
  • NO la toquis!
  • NO facis fotos amb flash, ni la il·luminis amb cap tipus de llum.
  • Truca al 112.
  • Utilitza l’APP Caretta a la vista per donar l’avís.

Com participar en la custòdia de nius:

Inscriu-te a la borsa de voluntariat, indicant les teves dades de contacte i la teva disponibilitat. Si tens dubtes, pots contactar amb la XCN a info@voluntariatambiental.cat o trucant al 687 74 92 68.

Formacions

Per poder participar en la custòdia dels nius, és indispensable realitzar prèviament una formació. Les properes programades són:

Properament n’organitzarem més al llarg de la costa catalana. Si t’inscrius a la borsa de voluntariat rebràs la informació de properes convocatòries!

Per conèixer més sobre la tortuga careta, t’animem a donar un cop d’ull al projecte Caretta a la vista del Centre Tecnològic BETA.