Actualitat

El president del Parlament, Josep Rull, visita els projectes de custòdia de L’Aube a les Terres de l’Ebre

Aquest matí, el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha visitat l’Associació l’Aube, entitat que se situa a les Terres de l’Ebre. La trobada ha estat concertada des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), organització que agrupa el múscul d’entitats ambientals catalanes, però que també ho fa amb l’administració, centres de recerca i empreses, sota un propòsit comú: promoure la conservació i restauració de la natura des de diferents àmbits de la societat civil catalana.

L’Aube, és una entitat sense ànim de lucre amb seu a la població riberenca de Móra la Nova, encara que també desenvolupa projectes a Terra Alta, Priorat i Baix Ebre. L’objectiu de la seva assistència ha estat conèixer de més a prop projectes demostratius de custòdia del territori, una eina que permet la col·laboració activa entre propietats privades o d’ens públics i entitats ambientals del nostre territori. 

En aquest sentit, l’Aube, és un clar exemple d’èxit de custòdia territorial, perquè gràcies als acords de custòdia generats, ha pogut promoure i desenvolupar projectes molt valuosos de conservació i restauració de la natura i la seva biodiversitat. Resulta interessant també, com aquesta associació fa l’exercici de retorn cap a la societat del coneixement assolit al llarg dels anys, a través d’educació ambiental i de la promoció de la natura com un garant essencial per a la salut de les persones.

La XCN valora molt positivament aquesta visita, més si es té en compte el context ecològic i ambiental de Catalunya, punt especialment delicat del Mediterrani per la seva susceptibilitat a patir els efectes del canvi climàtic. Alguns dels seus efectes i conseqüències ja són visibles, i considera que cal puntualitzar, que aquestes no totes neixen de la situació d’emergència climàtica, sinó que encara s’arrosseguen d’una gestió territorial poc actualitzada. Ara bé, també comunica que aquesta visita s’ha de llegir com una mostra de la voluntat política a apostar per un canvi de paradigma i on es vol potenciar aquelles estratègies que han demostrat ser efectives per una millor cura del patrimoni natural català.

Una visita pels espais naturals en custòdia

Durant la visita ha conegut, en primer lloc, projectes de restauració d’hàbitats, de control d’espècies exòtiques i de difusió dels valors naturals. Aquests es desenvolupen en l’àmbit fluvial entorn de l’Illa de l’Aubadera i són impulsats per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la mateixa associació.  És precisament en aquests espais on es duen a terme activitats de salut i natura adreçats a centres residencials de gent gran i a col·lectius en risc d’exclusió social.

En una segona part de la visita, Josep Rull, s’ha desplaçat al paratge natural de La Picossa on la mateixa entitat té 300 hectàrees en custòdia i on ha dut a terme altres actuacions gràcies al finançament dels ajuts als Espais Naturals Protegits. S’ha fet gestió agroforestal i s’han recuperat d’antics camps de conreu per fer-hi sembrats. La intenció d’aquesta actuació ha estat generar un mosaic agroforestal i obrir noves zones de pastures, les quals actuen fent de tallafocs naturals i eviten la propagació d’incendis forestals.

L’Aube també ha efectuat actuacions de retirada de runa i brossa d’antigues guixeres i forns de calç, així com de recuperació de marges de pedra seca i de la bassa i la Font de Mucoró. Les accions han inclòs també la retirada de vegetació que tapava l’entrada a coves emprades per espècies amenaçades de ratpenats. Al llarg del recorregut, diversos plafons amb imatges i il·lustracions expliquen els valors naturals (fauna, vegetació, geologia…), les activitats agrícoles i ramaderes, i el patrimoni històric vinculat als forns de calç.

Sobre l’Associació L’Aube

L’Associació l’Aube, amb seu a Móra la Nova, és una de les 200 entitats repartides per tot el territori que integren la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN). Les entitats membres de la XCN desenvolupen un paper clau en el compliment dels compromisos de conservació i gestió de la biodiversitat; en el suport a l’agricultura i ramaderia extensiva; en la formació, sensibilització i educació ambiental; i en l’impuls d’activitats de salut i natura i de prescripció de natura en l’àmbit sanitari.

L’Associació agraeix l’interès mostrat per en Josep Rull amb aquesta visita per conèixer de primera mà el paper de les entitats de custòdia en la conservació del patrimoni natural i en la generació d’activitat econòmica arreu del país. Alhora, també dona les gràcies en què hagi recollit les preocupacions i propostes del seu sector. L’Aube valora que en un context de crisi climàtica, s’impulsin polítiques per fer front a la pèrdua de biodiversitat, per complir amb els objectius de la llei de restauració de la natura, i per impulsar mesures que facin valdre els serveis ambientals prestats per agricultura i ramaderia extensiva.

Autoria de les imatges: L’Aube