Actualitat

Àlex Benitez, de l’Associació Aurora: “Constatar els beneficis de la natura per la salut de les persones amb malalties mentals va significar un punt d’inflexió per a l’entitat”

Quan era a l’institut, a la seva Olesa natal, els hi van demanar d’anar pensant què voldrien fer al futur. L’Àlex va començar a mirar opcions, i, en llegir la descripció de Biologia Ambiental, va trobar que era justament allò que sempre havia volgut fer: treballar per la natura, al camp, i en contacte amb la fauna.

Als seus 26 anys forma part de la cinquena promoció d’aquesta especialitat. Temia que, un cop acabat el màster en gestió i conservació de la biodiversitat, les opcions laborals fora de l’acadèmia fossin reduïdes.

Però quan va respondre a l’anunci d’Associació Aurora, va aconseguir molt més que una feina a on poder gestionar projectes de conservació, educació i voluntariat ambiental. També va descobrir una entitat ambiental dedicada a millorar la qualitat de vida de persones amb malalties mentals.

D’això no fa encara un any, però l’Àlex està molt orgullós de formar part d’aquest projecte de doble ànima actiu a l’àrea de Tarragona.

Com vas conèixer l’entitat?

No sóc de la zona, i no coneixia l’entitat. Quan hi vaig contactar em va sorprendre molt positivament el projecte.

Quan va néixer l’entitat?

Va néixer el 1987, fa 34 anys, abans que jo nasqués! Algunes famílies de persones amb malalties i discapacitats mentals estaven buscant maneres per donar oportunitats i millorar la qualitat de vida dels seus familiars.

L’objectiu inicial era que poguessin fer algunes activitats, amb les que relacionar-se amb altres persones i millorar la seva socialització i qualitat de vida.

Uns anys després, el 1997, es va crear el Centre Especial de Treball, per a poder afavorir la seva integració al món laboral.

I el 2007 va sorgir el vessant ambiental, gràcies a l’oportunitat d’impulsar un projecte de millora del bosc de ribera al riu Gaià  amb la creació d’una brigada formada pels mateixos usuaris i usuàries d’Aurora. 

Això va suposar un punt d’inflexió, tant pels treballadors com per a la pròpia entitat. Per als usuaris i usuàries, estar a la natura els va ajudar a fer una evolució positiva a nivell psicològic i el tipus de treball a l’aire lliure, a part d’agradar-los molt, va resultar ser molt beneficiós per a la seva salut mental.

Aquesta constatació, i la presa de consciència pels espais naturals, va fer que l’entitat apostés clarament per la qüestió ambiental.

Quina és la missió d’Aurora?

La missió de l’entitat és la millora de la qualitat de vida de les persones afectades de malaltia mental i dels seus familiars, així com la conservació de la natura.

Com és la teva feina a l’entitat?

M’encarrego dels projectes ambientals, de conservació, educació i voluntariat ambiental. Des de la fase de disseny, cerca de finançament a execució. Promovem la restauració d’espais naturals a través d’acords de custòdia i implicant la ciutadania i les escoles amb jornades educatives i de voluntariat ambiental.

En quins espais naturals actueu? Teniu espais en custòdia?

Tenim 15 acords de custòdia al Camp de Tarragona.

Tres són al litoral: els Morrots de la Savinosa, el Bosc de la Marquesa i la Platja Llarga. Fem tasques per la recuperació de sistemes dunars o millora del savinar litoral (que per cert la de Tarragona és una de les poblacions més importants de Catalunya) entre d’altres accions.

Al tram baix del riu Francolí tenim 9 acords fluvials, un amb l’ACA per tot el tram baix del Francolí i el torrent del Bogatell i la resta amb ajuntaments, i ara estem treballant per ampliar també l’acord amb l’ACA per la totalitat del riu Glorieta. Tenim planificades mesures de conservació com el control de la canya, la retirada d’espècies exòtiques i la recuperació del bosc de ribera en general.

I la resta són acords amb propietaris de finques forestals.

Quins aspectes us han condicionat més?

El més difícil és aconseguir el finançament necessari per a poder tirar endavant certs projectes: hi ha moltes propostes a fer, espais naturals a millorar, idees i propòsits, però no sempre és fàcil trobar el finançament.

Cal que les institucions es preocupin més per les tasques de restauració ambiental i hi apostin.

En positiu, diria que és molt gratificant saber que la nostra feina aporta un benefici pel medi ambient i alhora ajuda a persones que ho tenen molt difícil en el seu dia a dia a poder-se per integrar laboralment.

Com es du a terme aquesta relació?

El doble vessant (social i ambiental) es reflecteix en el Centre Especial de Treball, a través del qual les persones que integrem treballen a les brigades forestals i de jardineria. Així mateix, també assisteixen a les jornades educatives i de voluntariat ambiental, on sovint agafen un paper protagonista en explicar el projecte i les tasques que ells mateixos realitzen.

Els hi agrada fer-ho, i són ben conscients que treballen pel medi ambient: em fan moltes consultes sobre ocells, em volen ajudar a fer caixes niu o m’ensenyen fotografies d’alguna planta o animal que hagin pogut trobar.

Quantes persones componen l’entitat?

En total són 70 persones sòcies. A l’equip professional som 7 persones, i més concretament l’equip tècnic en som 2. Al Centre Especial de Treball donem feina a 16 persones amb malaltia mental.

A part, tenim un gran nombre de persones voluntàries: una vintena de persones col·laboren de forma estable en les activitats que organitzem, però tenim una base de dades de més de 2.000 persones a l’hora de fer difusió! Gent que va venint a les jornades de voluntariat.

Quin paper juga el voluntariat a Aurora?

És molt important, les jornades de voluntariat que fem al riu Francolí són una de les banderes d’Aurora, hi assisteix molta gent, i es crea un ambient molt bonic.

N’estem molt contents, i de fet, volem potenciar molt el voluntariat. Convidem a tothom que vulgui ser voluntari d’Aurora que es posi en contacte per estar informat de les properes accions! El 2 d’octubre tenim la nova edició del Fem Francolí!  Hi farem una sortida de descoberta de l’entorn i conservació de les plantacions fetes.

La nostra activitat estrella podríem dir que és la Plantada Popular, també a la llera del riu Francolí al seu pas per Tarragona. En total se n’han fet 8 edicions, i és un dels actes més concorreguts de voluntariat ambiental a Catalunya: les últimes edicions prepandèmia hi van venir més de 800 persones.

Només en el tram de riu que travessa el terme municipal de Tarragona hem plantat més de 10.000 arbres, arbustos i enfiladisses i hem actuat en una superfície de més d’ 11 hectàrees. Avui en dia la millora de l’estat del riu és evident, i per tant és un motiu d’orgull, per a nosaltres i per a totes les persones voluntàries que ho han fet possible. Encara li queda molt per millorar perquè ha estat un riu molt castigat, però la gent ha començat a baixar al riu i gaudir-lo.

També hi participen moltes persones a la jornada que fem al litoral, ja sigui als Morrots, a la Llarga o al Bosc de la Marquesa: hi fem retirada d’invasores, retirada de brossa, col·locació de caixes niu i sortides de descoberta, i últimament hi ha col·laborat Decathlon.

I també organitzem una plantada popular al Morell, que aquest any hem fet amb grups tancats d’escoles a causa de la pandèmia.

Creus que les ONG ambientals de conservació tenim prou visibilitat?

He de dir que la Plantada Popular és força coneguda a Tarragona i voltants: hi ve cada any gent nova i d’altres persones que repeteixen.

Però crec que les entitats ambientals no tenen prou visibilitat, perquè els temes ambientals continuen a un segon pla. Tot i que el que fem, nosaltres i totes les entitats ambientals, és crucial, més encara considerant els temps que estem vivint, que la biodiversitat està patint i tenim l’amenaça del canvi climàtic a sobre.

Cal un  canvi de mentalitat, i crec que una de les formes de fer-ho és creant consciència ambiental: per això és tan important que les entitats fem participar en la ciutadania.

És cert que una petita acció de voluntariat no pot resoldre-ho tot, però la suma de moltes petites accions ajuda, i, sobretot, la vivència del voluntariat desperta la consciència ambiental.

Quins són els vostres projectes de futur?

Estem treballant per ampliar el nostre àmbit d’actuació fluvial amb un acord de custòdia del riu Glorieta amb l’ACA per una millora del seu bosc de ribera. Tenim un projecte que iniciarem ja aquest octubre que contempla la retirada de canya, eradicació d’invasores com l’ailant, la creació d’una bassa d’amfibis i vàries activitats d’educació ambiental.

I volem potenciar molt la participació ciutadana: amb educació ambiental i voluntariat ambiental. Tenim previst col·laborar amb escoles, ajuntaments, i organitzar sortides als espais de custòdia per a ciutadania en general.

Pots destacar algun moment especial que hagis viscut en aquests anys?

A causa de la Covid vam estar debatent com poder realitzar la plantada popular al Morell, ja que es tractava d’una activitat oberta a la ciutadania. Finalment vam canviar una mica el format i ho vam dirigir a grups tancats d’escolars. Va sortir una jornada molt maca, va ser molt gratificant veure la implicació de nois i noies, molt treballadors i molt conscienciats! A més a més, va estar la primera plantada que he fet amb l’entitat, de la qual m’emporto un bon record.

Les jornades de voluntariat sempre són especials, perquè són la materialització al camp amb la gent de feines i projectes: després d’hores de feina de despatx, surts a la natura, amb la gent, i veure la implicació de tantes persones vers la millora de la natura, veure que la gent està contenta, és molt gratificant!