Actualitat

#ConnectemLaNatura per la Setmana de la Natura 2024!

El 22 de maig, i durant 15 dies, arriba la 9a edició de la Setmana de la Natura, una de les majors campanyes d’implicació ciutadana per la conservació de la natura de Catalunya!

Durant la Setmana de la Natura podràs participar en més de 500 activitats arreu del territori català. Trobaràs activitats per totes les edats, petits i grans, per iniciar-te en els reptes de la preservació de la biodiversitat o per endinsar-te a conèixer nous projectes del teu voltant. És una oportunitat per descobrir quines accions s’estan duen a terme i passar a l’acció per la natura, implicant-te amb les entitats ambientals del territori.

Podràs participar en activitats de seguiment de la biodiversitat, com el Bioblitz Metropolità, o el seguiment de nius d’oreneta cuablanca, o actuar al camp directament a través d’accions de voluntariat ambiental, com l’Aplec dels 4 Rius a Girona, o la sortida de neteja amb caiac a Palamós, o participar al grup d’acció forestal de Depana.

No deixis de visitar durant aquells dies la biblioteca del teu municipi: hi trobaràs un recull de llibres tècnics, de literatura o per infants per nodrir el teu coneixement sobre natura; a més d’activitats que combinen art, cultura i natura. Per estar al dia, segueix l’etiqueta #LlegeixNatura i #DocAmbCat a les xarxes socials.

La presentació pública de la Setmana de la Natura tindrà lloc el 27 d’abril durant el FestiNat, a Riudarenes, amb una activitat especial entorn a la connectivitat ecològica. Acompanya’ns!

Si sou una organització (escola, parc natural, biblioteca, ajuntament, entitat o empresa), recordeu que podeu publicar les vostres activitats a través del formulari del web.

Connectem la Natura!

Enguany la temàtica de la Setmana de la Natura és la connectivitat ecològica. Però… de què parlem exactament?

Una de les principals causes de la pèrdua de diversitat biològica són els canvis en els usos del sòl, que provoquen la reducció, deteriorament i la fragmentació d’hàbitats, generalment associats a l’efecte barrera, la urbanització i la intensificació o abandonament de l’activitat agrària.

La fragmentació d’hàbitats es defineix com el procés durant el qual una gran extensió d’hàbitat es transforma en un nombre de peces de superfície més petita, aïllades unes de les altres per una matriu d’hàbitats diferent de l’original. L’efecte més directe d’aquest procés és la reducció de la connectivitat ecològica.

Reconnectar els hàbitats aïllats mitjançant connectors ecològics s’ha demostrat un mètode molt efectiu per evitar els processos d’extinció locals, donar suport al flux genètic i per mantenir processos ecològics com la migració i adaptació de les espècies al canvi climàtic.

A Catalunya, existeix un teixit associatiu molt fort que treballa de la mà de tots els actors del territori per a conservar i restaurar la natura, organitzat a través d’associacions o fundacions ambientals.

Ara tu també pots contribuir a retornar la connectivitat ecològica del nostre territori!

#ConnectemLaNatura