Des del dia 8 fins al 12 de juny, representats de la XCT van assistir a la cinquena reunió general del projecte Erasmus + “Fomentar l’accés a la terra per a una nova generació d’agricultors agroecològics” (Access to Land) que va tenir lloc a Cluj (Romania). Ecoruralis va ser l’entitat hoste i responsable de l’organització de les sessions de treball i la visita de camp. Ecoruralis és una associació amb més de 1.000 associats que promou l’agricultura ecològica a Romania, facilita l’accés a la terra per joves agricultors agroecològics i lluita contra l’acaparament de terres del gran capital financer.
Els primers dies de l’estada a Romania van servir per posar en comú el progrés del projecte, avançar en els continguts tècnics i planificar futures accions. El projecte finalitza el juny de 2017 i està previst que a la tardor es comencin a publicar a la web el resultats inicials de les principals línies de treball. Les més avançades són les centrades en nous agricultors i granges d’aprenentatge (O5), petites explotacions (O6), tinença de la terra i custòdia del territori (O7) i administració local i accés a la terra (O4). Aquesta darrera línia està liderada per la XCT i està previst presentar resultats preliminars i obrir un debat a nivell català de cara a la tardor. Aquesta jornada es realitzarà en el marc de les Jornades Anuals de la XCT i tots els socis del projecte E+ tenen previst assistir-hi.
La visita de camp va servir per conèixer de primera mà la realitat del món rural a Romania. Aquest és un país de petits agricultors, principalment granges familiars i quasi de subsistència, sotmès a grans pressions de l’agroindústria i el capital financer. Alunisu va ser el poble escollit per visitar. Tot el recorregut es va realitzar amb carros i cavalls, propietat dels pagesos de la zona. Aquesta visita va permetre comprovar sobre el terreny com la realitat socio-economica i ecològica de la Romania rural està canviant ràpidament, a on els pagesos es van jubilant sense successors, el gran capital es va apoderant de la terra i un govern que no fa res per evitar ni el despoblament ni la contaminació ambiental associada a la nova agricultura intensiva. Tot i així, de la mà d’Ecoruralis la petita pagesia Romanesa s’està mobilitzant i buscant solucions innovadores que permetin conservar un patrimoni cultural incalculable i no perdre la sobirania alimentària del seu país.
Aquells interessats en aprofundir més en la temàtica tenen a disposició un petit documental realitzat en el marc d’aquest projecte a on es fa un recorregut per a vàries realitats agrícoles europees: https://vimeo.com/167876423