Actualitat

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges, un espai per educar en la conservació dels ecosistemes litorals i marins

Instal·lacions del Centre d’Estudis del Mar (CEM). Diputació de Barcelona.

La Diputació de Barcelona va crear, l’any 1983, el Centre d’Estudis del Mar (CEM) de Sitges, un equipament d’educació ambiental litoral i marítima impulsat pel Servei de Medi Ambient, pioner en el seu àmbit en el conjunt de l’Estat espanyol.

Situat en un edifici modernista davant del mar i en el concorregut passeig Marítim, per aquest centre cada any hi passen més de 12.000 alumnes, des de preescolar fins a batxillerat, així com grups d’adults i famílies interessats en descobrir els valors dels ecosistemes litorals marins i aprendre com cal protegir-los.

En aquest equipament educatiu s’hi pot visitar una exposició sobre l’espai natural protegit Costes del Garraf, inclòs dins l’àmbit de la Xarxa Natura 2000, amb un audiovisual que en 3D ens submergim per la valuosa praderia de posidònia que es troba davant mateix de les platges de Sitges. I és que la pedreria sitgetana, juntament amb que hi ha davant la costa de Mataró, són els dos ecosistemes marins de posidònia millor conservats del litoral barceloní.

Un dels atractius de l’audiovisual és la simulació que fa d’un viatge en un submarí científic per investigar i conèixer la vida que hi ha en aquesta praderia marítima, juntament amb el fet de projectar en una sala ambientada a l’efecte per fer una experiència més real. L’objectiu de l’audiovisual és transmetre el valor ecològic de la praderia a través de l’emoció com a eina de seducció ambiental.

Platges i oceans com a sistemes ecològics

A través del CEM, la Diputació de Barcelona desenvolupa un treball de sensibilització i de coneixement sobre els sistemes ecològics de les platges i dels oceans, incloent-hi les actuacions de participació ciutadana i el suport als municipis litorals.

En particular, el centre fa èmfasi en el coneixement dels ecosistemes marins i en la seva importància, en els impactes antròpics sobre el medi i en els hàbits i les conductes sostenibles en el medi marí, així com en la relació de l’home amb la natura a través d’activitats com per exemple la pesca sostenible.

Davant d’una crisi planetària que estem vivint com és l’emergència climàtica, el medi marí i els oceans, per la seva dimensió, ja que conformen les tres quartes parts del planeta, són uns ecosistemes fonamentals i de vital importància, per la seva incidència, en la regulació climàtica que cal tenir molt presents. Malgrat això, el desconeixement que encara en tenim és abismal, tot i ser conscients que es revelen com a fonamentals en la regulació del clima i per la seva funció d’embornal.

Tenim però, altres reptes de primer ordre per als ecosistemes litorals i marins. Un d’aquests reptes és la crisi planetària per la disminució de la biodiversitat, que en el cas dels oceans encara està poc investigada però que pot comportar impactes imprevisibles i requerir solucions molt complexes. I un altre està relacionat amb l’abocament als oceans de residus i substàncies tòxiques, amb un impacte enorme en la vida marítima.

Espai interior del Centre d’Estudis del Mar (CEM). Diputació de Barcelona.

La crisi dels microplàstics

Un trist paradigma d’aquesta problemàtica ambiental dels nostres mars i oceans és la crisi derivada dels microplàstics, d’especial preocupació. Cada dia apareixen més estudis que ens confirmen que aquestes partícules intruses s’estan trobant tant als ecosistemes com a l’interior dels organismes marins que consumim, pel que conseqüentment, també es troben dins nostre!

Davant d’aquestes situacions, els reptes a assolir són enormes i alhora, molt seriosos. És per això que la feina que es porta a terme des dels diversos equipaments d’educació ambiental és una aposta a la conscienciació col·lectiva davant d’aquests reptes, però també són una porta per trobar-hi solucions.

Preservar i conscienciar, aquest és el repte que té el Centre d’Estudis del Mar davant les amenaces que afecten tant el litoral com els fons marins. Uns ecosistemes de vital importància per al futur del nostre planeta que cal cuidar i protegir, ja que són una part fonamental de l’equilibri de la nostra vida a la terra.

Més informació: https://www.diba.cat/web/cem/

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon, especialment, als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 13: “Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest ” i número 14: “Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

El contingut d’aquesta notícia està patrocinat per la Diputació de Barcelona.