Actualitat

El documental “Camí de Marina” guanya el Sol d’Or Especial del Festival SUNCINE

El 2 de novembre es va estrenar el documental “Camí de Marina” en ocasió de la inauguració del Festival SUNCINE, el festival de cinema de medi ambient de Catalunya.

Durant la cerimònia, es va fer entrega del Premi Especial “Sol d’Or” a en Carles Caparrós, director del documental, i a la Rosa Galindo, presidenta de la Fundació Miranda, l’entitat protagonista del film.

A través del viatge de la transhumància que realitzen els 18 cavalls de la Fundació Miranda, i els voluntaris que els acompanyen, des del Prepirineu català fins a la costa del Garraf, per adaptar-se durant la temporada d’hivern, el documental mostra els impactes sobre la biodiversitat del país en diferents tipus d’hàbitats (boscos, rius, camps, litoral, etc.) a través d’entrevistes a diferents experts, i quines solucions podem posar en marxa per recuperar la fragmentació dels hàbitats i fer front a l’emergència ecològica en la que ens trobem.

El projecte és una iniciativa de Aigua Films, ha comptat amb la participació de Fundació Miranda i la XCN, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Fundació Pau Costa, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, el Consorci del Lluçanès, la Fundació Sèlvans, l’Associació Camí Ramader de Marina i l’Institut Català de les Empreses Culturals.

Sandra Carrera, directora de la XCN, assenyala la necessitat d’actuar no només per fer front l’emergència climàtica, sinó per revertir la pèrdua de biodiversitat: “El mateix oligopoli que fins ara ha centralitzat tota l’energia basada en combustibles fòssils, ara ho vol fer amb les renovables. Per molt que ara solucionem el problema del canvi climàtic amb la transició energètica, si no ho fem compatible amb la preservació de la biodiversitat, seguirem tenint un problema. No hem de perdre espais agraris, ni espais marins, importantíssims per la biodiversitat“.

Al llarg del documental també es fa visible la força del voluntariat ambiental: “Hi ha més de 600 crides l’any de voluntariat ambiental, d’entitats que fan una feina molt invisible però molt clau. El voluntariat és una acció molt transformadora. T’empodera i et permet ser part de la solució. Tenim la gran sort a Catalunya de tenir un teixit associatiu ambiental molt fort, i reclamem que hi hagi un suport important a aquestes entitats, a través de la col·laboració público-privada. Ens cal la força i la corresponsabilitat de tothom, d’entitats, ciutadania, famílies, escoles, empreses i, per suposat, de les administracions públiques. El Camí de Marina és un gran exemple d’aquest treball en xarxa. La força de totes aquestes persones i organitzacions és imparable. Creure que és possible és el primer pas per posar-t’hi.

El documental es pot visualitzar a través del programa “Sense Ficció” de la plataforma 3CAT.