Actualitat

El GEPEC-EdC impulsa la Reserva dels Oliverars Monumentals a les Terres de l’Ebre

Des del GEPEC-EdC porten molts anys lluitant per aconseguir la protecció de les oliveres monumental i el paisatge que les acull. Tot va començar l’any 2005 quan van elaborar un primer inventari de les oliveres monumentals de la comarca del Montsià, per tal de localitzar, quantificar i finalment poder exigir a les administracions una protecció per tot aquest patrimoni. Les Terres de l’Ebre son la zona de la Península Ibèrica on es pot trobar la major concentració d’oliveres mil·lenàries per hectàrea, fet que confereix un punt diferencial a qualsevol altre paisatge.

Malauradament, en els temps actuals l’agricultura i el sector primari no estan passat pel seu punt més àlgid, i molts camps d’oliveres, amb presència d’exemplars catalogats com a monumentals, han quedat abandonats per la falta de relleu generacional; en els pitjors casos, molts d’aquests exemplars monumentals varen ser arrencats de les terres on van créixer des de fa segles per a ser venuts com a article a ostentar, o de luxe.

Durant el 2021 van començar el projecte de Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre, emprant com a eina central la custòdia del territori, amb els objectius de reconversió i valorització agrària de les oliveres monumentals a un model que faci rendible i sostenible ecològicament, el qual permet conservar l’hàbitat d’espècies vulnerables i protegides, i que a la vegada funciona com a eina revitalitzadora de l’economia local, incidint de manera equitativa. Ara mateix la reserva del GEPEC compta amb 79ha d’oliverars en diferents estadis: alguns són finques d’oliverars ecològics, d’altres estan en transició a ser-ho.

Actualment, i gràcies a l’ajut econòmic de les Reserves de la Biosfera de Catalunya finançat per la Unió Europea a través dels fons Next GenerationEU han pogut, de manera decisiva, realitzar moltes accions de millora i ampliació del projecte.

Entre d’altres, les accions de millora de la biodiversitat que s’estan duent a terme són:

  1. La recuperació de la diversitat de flora autòctona associada als prats i marges de conreus de secà, i les poblacions de pol·linitzadors associades.
  2. La reducció de la presència de plagues d’insectes associats als oliverars através de l’augment i la millora de les poblacions de ratpenats.
  3. L’afavoriment i millora de les poblacions d’aus del territori.
  4. La recuperació del model de producció ecològic en els oliverars abandonats o amb models de producció no ecològica.
  5. La monitorització dels efectes de les accions en la biodiversitat.
  6. L’ampliació de l’inventari d’oliveres i oliverars monumentals de la zona del Baix Ebre.

Consulta la notícia completa al web del GEPEC.