Actualitat

El Grup de Treball de Custòdia Forestal va organitzar una sortida tècnica al Ripollès

La sortida va comptar amb un grup de 12 persones de perfil tècnic.

Sota el títol “Gestió forestal i conservació de la biodiversitat als boscos públics de titularitat municipal inclosos a la Xarxa Natura 2000 del Ripollès” el 16 de novembre de 2018 va tenir lloc una sortida tècnica organitzada pel Grup de Treball de Custòdia Forestal, coordinat per Paisatges Vius des del passat mes de juliol. El mateix dia a la tarda es va realitzar una reunió interna del grup per definir els objectius de treball de l’any següent. 

L’objectiu de la jornada era conèixer les mesures i actuacions de conservació de la biodiversitat que des del CEINR s’integren en la planificació, l’execució i el seguiment dels treballs forestals als boscos públics de titularitat municipal inclosos a la Xarxa Natura 2000 del Ripollès.

La jornada va comptar amb la participació de 12 persones amb un perfil professional molt tècnic: biòlegs, enginyers i ambientòlegs provinents d’entitats de custòdia, d’altres consorcis i de l’administració.

La jornada va començar a les 10 del matí a la seu del CEINR a Ribes de Freser, espai compartit amb l’oficina tècnica del Parc Naturals de les Capçaleres del Ter i del Freser. Precisament el director del Parc, Santi Farriol, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als participants i explicar l’estat en què es troba el desplegament del parc més jove del país i la seva vinculació amb el CEINR.

Seguidament Jordi Faus, Director-Tècnic del CEINR, va fer una presentació del Consorci: organització, objectius, funcionament, infraestructures, personal i altres temes d’interès pels objectius de la jornada.

A les 11 els participants es van encabir en tres 4×4 i el grup es va desplaçar fins a la forest “Bosc Vedat” CUP 39 del municipi de Toses,on hi conflueixen diverses iniciatives de conservació en l’àmbit forestal dutes a terme pel CEINR i també una iniciativa de custòdia de l’entitat Paisatges Vius. En el trajecte es van fer 4 aturades per explicar i debatre diferents aspectes rellevants alhora de casar la gestió forestal amb la conservació.

Aturada 1. L’aturada es va realitzar per exposar la planificació que el CEINR fa dels boscos públics, destinant-ne alguns bàsicament a la producció, a zones amb alta afluència de persones i sense cap espècie protegida o amenaçada (com era el cas que s’estava observant), i d’altres a la conservació. No obstant, es va insistir en el fet que sempre es poden aplicar mesures per promoure la biodiversitat en els treballs forestals: deixar els arbres morts en peu, tallar algun peu a certa altura deixant una soca alta que atregui insectes aliment de molts ocells, apilar la brancada per crear refugi per a la fauna, instal·lació de caixes niu, no tallar arbres amb nius o forats de picot, ect.

Aturada 2. La segona aturada es va realitzar en una zona de pícnic amb taules, bancs i un plafó informatiu. Aquí es va parlar de la necessitat de regulació dels usos i els accessos als boscos. En aquest cas hi havia un camí tallat perquè la pista donava accés a una zona sensible pel gall fer i la zona de picnic servia també perquè els vehicles poguessin donar la volta o deixar el cotxe i seguir a peu (cosa que la majoria de la gent no acostuma a fer). En aquest cas el debat va anar dirigit a la massificació de les muntanyes i en la necessitat de modificar l’estratègia de comunicació al voltant de les espècies protegides: s’ha de seguir ocultant on estan amb el risc que la gent les molesti involutàriament, o ja és hora d’informar als usuaris de la seva presència i treballar per sensiblitzar-los i informar-los de com cal comportar-se per col·laborar en la seva conservació? Actualment a algunes zones ja no queden racons sense gent i, per tant, sembla que no queda més remei que treballar per la conscienciació ciutadana. 

Aturada 3. La tercera aturada es va fer a un indret històric: la primera forest de la xarxa de reserves forestals promoguda per la Diputació de Girona on es van comprar els drets de tala. En aquest cas la compra es va realitzar pel fet que s’anava a tallar una zona d’interès pel gall fer no coneguda quan es va fer la planificació. El debat va girar al voltant del què passarà quan els drets de tala finalitzin ja que el contracte es troba a la meitat dels 25 anys previstos, i també de si l’únic valor a tenir en compte per aquest tipus d’accions ha de ser la maduresa del bosc i no la presència d’espècies amenaçades.

Aturada 4. La quarta aturada es va realitzar al límit de la forest municipal amb una finca privada, ambdues dins d’una zona d’interès pel gall fer. En aquest cas s’explica el conveni de col·laboració que el CEINR manté amb l’entitat Paisatges Vius per a la conservació de les espècies i hàbitats amenaçats a les finques privades del Ripollès. Els tècnics de Paisatges Vius Irene Figueroa i Guillem Mas expliquen algunes de les actuacions que estan duent a terme: substitució de filats d’espines per tancats ramaders de fil llis, senyalització de filats ramaders per reduir les col·lisions de gall, la col·locació de caixes niu pel mussol pirinenc o l’establiment d’acorda de custòdia amb finques adjacents als boscos municipals d’interès pel gall fer.

Cap a les 13:30 es va donar per finalitzada la jornada i es va procedir a degustar la gastronomia ripollesa en un restaurant de Campelles.