Actualitat

Exportant la custòdia Mediterrània enllà

Visitem Grècia per introduir la custodia del territori com a estratègia de conservació i adaptació al canvi climàtic.

El projecte Life Terrascape, coordinat per la Universitat de l’Egeu, té l’objectiu de recuperar el sistema de terrasses agrícoles de pedra seca que abans dominaven l’illa d’Andros i que ara es troben abandonades. A través d’això, es pretén millorar la biodiversitat i crear un sistema més resilient al canvi climàtic, a la vegada que es recupera una activitat agrícola d’alt valor cultural i històric. Per dur-ho a terme, s’ha creat una entitat de custòdia a l’illa d’Andros que signarà acords amb els propietaris dels terrenys per recuperar-hi l’activitat tot promovent pràctiques responsables amb l’elevada biodiversitat de l’illa.

La custòdia del territori és una estratègia innovadora a Grècia, i que hi ha arribat gràcies a la feina fet amb projectes com el LandLife, coordinat per la XCT, així com altres participacions de la XCT (i altres organitzacions) a nivell europeu per divulgar el concepte de la custòdia del territori (projecte AccesstoLandMADRE,…). En el cas del Life Terrascape, la XCT hi participarà formant assessorant la nova entitat de custòdia i altres membres del projecte en els principis bàsics de la custòdia, bones pràctiques i eines útils. Així, el 23, 24 i 25 d’abril serem a Atenes i Andros per presentar la xarxa i la nostra activitat a Catalunya, dur a terme una primera sessió formativa sobre custòdia i visitar els espais del projecte. Més endavant es preveu dur a terme visites de camp a acords de custòdia de Catalunya per part d’una delegació de membres del projecte per poder veure in situ i de primera mà com funciona la custòdia del territori.

A través de la nostra participació en aquest projecte, seguim amb la estratègia de fer visible la custòdia a nivell europeu i internacional, tot contribuint a què aquesta es converteixi en una eina de gestió de la biodiversitat útil i rellevant, i a la vegada guanyi suport per part de les institucions. Per experiències passades, valorem que la seva implantació en països del Mediterrani oriental pot ser molt interessant, donada la inquietud creixent de la ciutadania, no corresposta per unes institucions en una situació financera, com a mínim, complicada.