Aquests darrers mesos hem estat treballant en el tancament del projecte Erasmus+ Access to Land (accesstoland.eu). L’objectiu d’aquest projecte ha estat estudiar i avaluar diferents maneres de garantir l’accés a la terra per part de les noves generacions de camperols, un dels problemes més rellevants de l’agricultura a escala europea, reconegut per la mateixa Comissió Europea. En aquest projecte hi han participat socis diversos de països com el Regne Unit, Romania, Àustria, Alemanya, la República Txeca, Bèlgica, Itàlia, França i Espanya. El projecte arrenca de la mà de la access to land network, una xarxa de diverses organitzacions europees que treballen per millorar les condicions de l’agricultura de petita escala, amb especial èmfasis sobre agricultura i ramaderia ecològica. El projecte ha estat liderat per Terre de Liens , un potent banc de terres de França, i hi han participat organitzacions molt diverses d’arreu d’Europa. La XCT hem participat sobretot en dues línies de treball: tinença de terres i custòdia com a eines per gestionar la terra com un bé comú, i autoritats locals, línia que hem coordinat.
En les darreres setmanes s’ha publicat l’informe final de la línia sobre autoritats locals, un complet anàlisis sobre com les autoritats municipals, consorcis, diputacions, etc. poden facilitar l’accés a la terra. En aquest hi trobareu anàlisis detallats sobre l’estat de la qüestió als diversos països que han participat de l’informe (França, Bèlgica, Romania, Itàlia i Catalunya), així com un ampli apartat descrivint múltiples casos pràctics on autoritats locals han utilitzat eines ben diverses, i sovint creatives, per afrontar el problema de l’accés a la terra. Ja tenim el document en paper a les nostres mans, no dubteu a contactar-nos si us interressés tenir-ne una còpia. En breus, trobareu el document disponible també online a l’apartat de Recursos del web del projecte Access to Land.
Ara mateix està tenint lloc a Brusel·les una trobada per part dels socis del projecte per estudiar futures línies de treball. La XCT, així com la resta de socis, hem trobat molt profitosa la participació en la access to land network, i hi ha hagut un ampli consens per mantenir-la viva i donar-li continuïtat amb futurs projectes. D’aquesta manera, reforcem la incidència de la custòdia en l’agricultura i la ramaderia, agents claus en l’estructuració del paisatge i amb un paper molt important en la conservació de la biodiversitat.