Actualitat

Finalitza el projecte Platja Neta, amb voluntat de continuïtat

El projecte ha permès obtenir valoracions sobre com hauria de ser un protocol de recollida de residus adaptat a la realitat litoral catalana.

Platja Neta és un projecte nascut amb la voluntat de vincular i sistematitzar les neteges de platges amb la ciència ciutadana. Ha estat desenvolupat a través de l’anàlisi col·laboratiu de protocols existents de neteges de platja, amb la finalitat de recollir aportacions i comentaris per la creació d’un protocol adaptat a la realitat litoral catalana. L’anàlisi ha consistit en un taller amb entitats especialitzades en els ecosistemes litorals i tres sortides de camp amb persones voluntàries per comprovar l’eficàcia dels protocols. Totes les accions s’han vist acompanyades de formacions de voluntariat ambiental, dirigides a la promoció del canvi d’hàbits i a la participació de la ciutadania en la conservació dels ecosistemes litorals i marins.

Finalment, el projecte també ha col·laborat amb la iniciativa Zero Beach, coordinada per eco-union amb la Fundació Rezero, sobre prevenció de deixalles marines al litoral català.

Durant la sessió tècnica que es va realitzar el febrer de 2019, es va reunir un grup de treball de persones expertes, representants d’institucions públiques, centres de recerca i entitats ambientals d’arreu de Catalunya per fer un diagnòstic de l’estat actual i avaluar les oportunitats d’establir un protocol que integrés un sistema de recollida selectiva de deixalles marines i ciència ciutadana. Es van revisar els protocols MSDF, MLW, MITECO, i els formularis MarNova, Ocean Conservancy, Ocean Iniciative.

235 entitats, ambientals i no, de les comarques litorals, van ser informades de la creació del protocol. Es van organitzar 3 sessions pràctiques amb sessions formatives, recollida de residus, i testeig dels protocols, amb la finalitat de recollir informació pel nou protocol.

Les persones voluntàries van rebre formació  sobre l’impacte de les deixalles marines als ecosistemes marins i costaners, així com quines són les seves causes i les potencials solucions a gran i petita escala. Després d’haver radiografiat la problemàtica es va fer una introducció als protocols en recollides de residus en platges més utilitzats a l’estat espanyol i a les accions de ciència ciutadana que es poden vincular a aquestes neteges, abans de posar-ho en pràctica a la sortida de camp. Durant les neteges on es va posar en pràctica els coneixements assolits durant la formació, amb els formularis MITECO i Oceans Iniciatives.

Les persones assistents van col·laborar activament amb aportacions acurades de les seves limitacions o punts d’interès. Es va posar en pràctica els coneixements apresos a les sessions teòriques i es va crear un ric debat per comprovar l’efectivitat sobre el terreny.

La temporalització del projecte finalitzava el juliol de 2019, però les entitats sòcies, ecounion, XCN i Surfrider, ho consideren una iniciativa de continuïtat perquè l’objectiu és impulsar un protocol català de residus marines i ciència ciutadana, i dinamitzar el voluntariat ambiental per utilitzar-lo.