Actualitat

#PlatjaNeta proposa 3 sortides formatives al juliol per aplicar ciència ciutadana a les neteges de platja i riberes de rius i estanys

Organitzeu jornades de voluntariat amb neteges de platges, o riberes de rius i estanys, o teniu pensat fer-ho? És interessant que les dades dels residus extrets puguin ser aprofitades en informes científics, amb els que poder exigir canvis polítics que impedeixin l’arribada de residus als espais naturals.

Amb aquesta filosofia es va crear el projecte Platja Neta, a partir de la col·laboració entre eco-union, entitat especialitzada en l’anàlisi de polítiques públiques, Surfrider, especialitzada en la preservació del mar, i la Xarxa per a la Conservació de la Natura. El projecte va començar amb una fase tècnica, en la que es va identificar un protocol de mostreig basat en el protocol estandarditzat Marine Litter Watch de l’Agència Europea de Medi Ambient i en l’adaptació ciutadana d’aquest al protocol Ocean Initiative.

Al juliol estan previstes 3 sortides formatives dirigides a entitats que organitzen neteges i a persones que desitgin crear un grup de voluntariat, amb l’objectiu d’apoderar i articular el voluntariat ambiental al voltant d’aquesta problemàtica i de connectar-lo amb les institucions científiques.

Les sessions teòrico pràctiques estan previstes a:

  • A la Platja de Fenals, a Lloret de mar, en col·laboració amb Xatrac La Casa del Mar, el 3 de juliol, de 15 a 18 h
  • A la Platja de l’Eucaliptus, al Delta de l’Ebre, en col·laboració amb MónNatura Delta,  el 6 de juliol de 10 a 14 h
  • A la platja de Castelldefels, en col·laboració amb la Fundació Rezero  i de l’AMB (data per concretar)

Durant les jornades s’explicarà en què consisteix el protocol i la importància de reportar les dades sobre els plàstics i altres residus que trobem quan sortim a fer una neteja de residus amb el nostre grup de voluntariat. 
S’explicarà com cal omplir les fitxes i on s’han d’enviar, a través d’una sessió teòrica i una recollida a la platja.

Platja Neta és un projecte de la Xarxa per la Conservació de la Natura, eco-union i Surfrider, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat que té, d’una banda, l’objectiu divulgatiu de formar persones sobre la realitat i els orígens de la problemàtica dels residus al mar, i de l’altra, l’objectiu pràctic d’obtenir dades per ajudar a les institucions científiques a fer informes amb dades reals que ajudin a desenvolupar polítiques públiques que protegeixin els ecosistemes.
 
Per inscriure’s a les jornades  cal enviar un missatge a comunicacio@xvac.cat.