Actualitat

Jornada Ciència Ciutadana i Natura

El 12 de gener va tenir lloc la jornada «Ciència Ciutadana i Natura» organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

La jornada va comptar amb la presentació inicial d’en Ferran Miralles, Director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, qui va posar de context que la ciència ciutadana vol dir fer ciència de forma col·laborativa, amb la participació de molta gent però amb tot el rigor científic. Va destacar el paper social d’aquest tipus d’iniciatives i la necessitat de comptar amb tota aquesta participació per poder obtenir dades com les que han fet possible l’Informe de l’Estat de la Natura 2020 i així prioritzar amb coneixement les accions més estratègiques per la protecció de la natura.

Tot seguit, en Josep Planes, Subdirector general d’Informació i Foment de la Sostenibilitat, va donar a conèixer la creació de la Comissió d’Impuls de la Ciència Ciutadana i Natura a Catalunya, un espai per impulsar els projectes de ciència ciutadana i natura on la XCN hi participa conjuntament amb altres administracions, entitats ambientals i centres de recerca. Els objectius principals d’aquesta comissió són tres: promoure la creació de projectes nous, interrelacionar projectes ja existents per tal de reforçar-los i donar a conèixer els projectes existents per facilitar la participació de la gent. La presentació de la comissió es pot recuperar amb aquest enllaç.

Aquests objectius es duran a terme a través d’una diagnosi per conèixer exactament quins projectes de ciència ciutadana són actius a Catalunya, de la creació d’un espai web on trobar les diferents iniciatives, de l’organització d’actes de promoció (com per exemple el Mes de la Ciència ciutadana organitzat al 2019), i de la creació de la comunitat #CiènciaCiutadaNAT per permetre que es coneguin els actors relacionats, es puguin crear sinèrgies i reforçar així els seus projectes.

En Josep Planes va destacar que «canviar formes de pensar és més senzill, però passar a l’acció pot ser més complicat. La ciència ciutadana pot facilitar el passar a l’acció».

En Lluís Brotons, investigador del CSIC a CREAF-CTFC, va moderar la taula rodona sota el títol «Quina contribució pot tenir la ciència ciutadana en la conservació de la natura?». La taula va comptar amb la participació de l’Anna Ramon, cap de comunicació del CREAF; Diana Escobar de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona; Rosa Arias, fundadora de Science for Change i Joaquim Garrabou, coordinador del projecte de ciència ciutadana Observadors del Mar. A la taula rodona es va destacar el component humà d’aquest tipus de projectes i la necessitat d’harmonitzar les dades perquè puguin ser útils pels estudis científics.